Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvoni na uzbunu

Inicijativa za spas lunskih maslina starih više od tisuću godina

masline03
Goran Kovačić/PIXSELL
01.07.2010.
u 14:57

Prije mjesec dana iz lunskog maslinika odvezene su četiri stoljetne masline, što ukazuje na mogući crni scenarij devastacije toga svjetski raritetnog područja.

Incident koji se dogodio prije mjesec dana u Lunu na otoku Pagu, kada su iz maslinika na labudici odvezene četiri stoljetne masline, dovoljno je upozorenje da se pokrene akcija zaštite tisuću maslina starijih više od tisuću godina te cjelokupnog specifičnog krajobraza Luna. Vjeran Pršić iz Udruge Eko Kvarner i Želimir Badurina ispred Udruge lunskih maslinara na današnjoj su konferenciji za novinare održanoj u Rijeci ukazali na mogući crni scenarij ozbiljne devastacije toga područja.

– Nekoga prozivati zašto što je prodao svoje masline nema smisla, znatno je bolje ukazati na ovaj problem, da nam se ne dogodi da uđemo u EU, a da svoje masline nismo zaštitili. Imamo takve primjere i u Selcu gdje se stara stabla maslina prodaju po cijeni od 35 tisuća kuna. Lun je primjer zaštićenog krajobraza čija zaštita zapravo ne funkcionira. Postoji stalna prijetnja i indicija da 50 do 80 hekatara zemlje u Lunu, na kojima su stabla maslina i suhozidi idu u koncesiju, pa tako i bojazan da koncesija neće biti data onima koji razumiju potrebu zaštite toga područja - kazao je Vjeran Piršić dodajući kako postoji još jedna sumnja - da se iskoristi zakonska mogućnost koja dopušta unutar toga područja podizanje gospodarskog objekta na tri hektara zemlje. Zapravo se tako vrlo lako može dogoditi gradnja luksuznih vila, bez obzira što to urbanistički plan ne dopušta, kazao je V. Piršić napominjući kako je očigledno da se ovaj svjetski raritet nedovoljno koristi i štiti.

Stoga je upućen zahtjev za izradom preventivne trogodišnje zaštite toga područja, a pravo prvenstva kod dodjele koncesije trebaju imati ljudi čiji su preci masline održavali i očuvali, jer je riječ o povijesnom nasljeđu. Udruge se obavezuju napraviti plan održivog upravljanja tim područjem, ali upozoravaju na nužnost donošenja posebnog zakona kojeg treba donijeti Sabor RH, kao što su to primjerice učinile Italija i Španjolska.

- Projedlog trogodišnje zaštite ide resornom ministarstvu i ministru Božidaru Biškupiću. Ako ga prihvati, možemo biti mirni, no i tada su mogući incidenti, jer koncesija još nije raspisana pa tako nisu ponuđeni niti uvjeti za njezino davanje - kazao je V. Piršić. Lunski maslinari izrazili su želju za koncesijom, no iz Općine Novalja nema reakcije.

- Odbijaju s nama razgovarati, a kontaktiraju s nekima iz inozemstva koji su zainteresirani za koncesiju. Mi zahtijevamo dugogodišnju koncesiju - kazao je Ž. Badurina napiminjući kako tragom starog ahiva koji je pisao jedan lunski fratar imaju imena obitelji koje su nekada brinule o maslinama, a čiji nasljednici i danas žive u Lunu. Drže da imaju prednost u dobivanju koncesije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije