Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će sve, i u koje

Imaju navalu studenata, a još nisu našli nijednog profesora

'20.07.2012., Koprivnica - Upisi u prvu godinu studija na koprivnickom Medijskom sveucilistu. Studenti na salteru. Foto: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
30.07.2012.
u 10:06

Tko dođe dođe - za svaku od 13 kategorija natječajem se traži jedan ili više predavača, kao da sveučilišnih profesora i docenata ima " na izvoz"

Ne baš svakidašnji natječaj za radna mjesta pojavio se prije tjedan dana u Narodnim novinama, a jučer i u (odabranom) dnevnom tisku. Medijsko sveučilište u Koprivnici (MSKC) traži asistente, docente, više predavače i visokoškolske profesore.

Jedinstven slučaj u nas

Zadnji je čas - studenti su upisani, nastava bi trebala početi u listopadu, čak je nedavno objavljen i popis kolegija u trima studijskim grupama u novinarstvu, medijskom dizajnu i medijskom menadžmentu. Drugim riječima, MSKC jedina je visokoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i na svijetu, koja ima studente, a nema profesore.

Natječaj kojim MSKC očito namjerava popuniti zbornicu neobičan je jer uopće ne specificira koliko će asistenata, docenata, viših predavača i visokoškolskih profesora dobiti posao. Prema natječaju, može ih biti 13, a može i 313, kao da su sveučilišni profesori toliko česta pojava na burzi rada kao, recimo, trgovci, i kao da uopće nema konkretnog plana o broju potrebnog kadra na jednom sveučilištu.

U skupnome natječaju, dakle, traži se \"jedan ili više zaposlenika\" u 13 kategorija, od stručnjaka za informacijske sustave i telekomunikacije do povjesničara i ekonomista. Njima se nudi ne samo mogući puni radni odnos, nego i tzv. kumulativni, pa se mogu javiti i stručnjaci već zaposleni u obrazovnim ili drugim ustanovama. Prema nekima, taj je natječaj samo paravan za već dogovorene i podijeljene uloge po katedrama. Na naš upit kada će biti i javno poznati predavači, dobili smo odgovor kako će to biti \"prije početka nastave\".

Čudan lokalpatriotizam

Sva ta netransparentost koja prati MSKC od samog osnivanja, a i prije, teško se može tolerirati kad se zna da je riječ o ustanovi koju financiraju građani Koprivnice proračunskim novcem.

Grad je za dopusnicu svom partneru, medijskoj kući EPH, platio 2,8 milijuna kuna, a pogon će u prve dvije godine, \"odokativno\" procijenjeno, stajati najmanje četiri milijuna kuna.

S milijun kuna u dvije godine koprivnički bi proračun, usto, trebao stipendirati zaposlenike EPH-a koji će studirati na MSKC-u.

No, kritika načina na koji je došlo do MSKC-a gotovo i nema, a vjerojatno je tu riječ o lokalpatriotizmu. \"Neka samo Koprivnica dobije sveučilište, pa makar i na čudan način\" - prevladavajuće je geslo i vladajućih i oporbe.

Usprkos svemu, interes studenata velik je. Dosad je upisano 57 redovnih i 51 izvanredni student, a za jesenski upisni rok već je sada predano 95 prijava.

Komentara 2

Avatar tkozna
tkozna
18:21 30.07.2012.

Što je brzo to je i kuso.

AB
abendblatt
18:50 01.08.2012.

Evo, Zvonimir Mrsic, ce volontirati , predavajuci predvojnicku obuku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije