Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestaju Barake

“I ja volim imati čiste papuče”

romi
10.05.2010.
u 15:42

Više nećemo preskakati po blatu, kaže Mirjana Mišković koja će, zajedno s još 102 romske obitelji, iz barake uskoro preseliti u novu zidanu kuću.

Miladin Kovač zvani Mršo više neće preko blatnjavog plota rješavati pitanje ukradene kokoši iz susjedova dvorišta niti miriti zavađene supruge u mračnoj ulici.

Romski knez do novoga izbora za laskavu titulu iza sebe će imati zadovoljne stanovnike darđanskih Baraka jer će prašnjavi sokak biti zaliven čvrstim asfaltom i obasjan uličnom rasvjetom.

Prve kuće pod krovom

– I ja volim da mi budu čiste papuče! – bez ustezanja se s ulice čuje glas Mirjane Mišković dok joj se pod nogama plete čopor mačaka.

Ona već 30 godina svake zime do kuće šljapka po blatu, a ljeti se guši u oblaku prašine.

– Ovdje sam dežurni krivac za sve. Hvala Bogu, pa se krenulo s radovima. Idu sporo, ali idu pa mi je sad puno lakše izići pred ljude kad vide da se nešto počelo rješavati – zadihano će Branko Đurđević koji od jutra do mraka obilazi najveće romsko gradilište u Baranji.

Bageri su ovdje nedavno krenuli u rušilački pohod na drvene potleušice, popularne Barake. Na rubovima Darde one su niknule još 1965. godine, nakon velike poplave. Bježeći od vode u nekadašnje beljske štale za životinje uselili su se Romi. Svoju adresu i kućni broj u Ulici Nikole Šubića Zrinskog sada imaju 102 obitelji ili 400 osoba.

– Kako sam ovdje došla, tako se nisam mak’la. A i kamo bi išla? – kaže Spasa Petrović.

Ona je tek jedna od njih 89 koji bi se do 2015. godine, kada završava Desetljeće za uključivanje Roma, trebala preseliti iz "drvenjare“ u pravu, zidanu kuću.

– Oprostite na drlogu, ali ništa nismo stigli raspremiti. Uselili smo se prije tri dana i sve smo nabacali. Ajde, uđite! – širom otvarajući vrata, s kućnoga praga poziva Branka Nikolić, prva s romskoga popisa koja je dobila potpuno nov krov nad glavom.

S njezina prozora još će nekoliko dana pogled pucati na ruševinu iz koje se "izvukla“ dok je sa zemljom ne sravni budložer.

Borba s birokracijom

Novu adresu osigurala joj je Općina Darda, a to je tek prvi korak k novom izgledu koji će dobiti ovaj romski zaselak.

– Ma, nigdje nije bolje! Ne bih se selio odavde. Jedino bi bilo sramota da se ne riješi pitanje blata, pa nam djeca i dalje nastave zamuljana ići u školu – prigovara Savo Kovač koji u svojem čvrstom stavu uživa punu podršku susjeda Jovice Petrovića. S projektom uređenja Baraka koji se odmaknuo s mrtve točke, ponosan je Branko Đurđević, član Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Dozvole za izgradnju kilometra nogostupa, vodovoda, kanalizacije, ceste i javne rasvjete nakon borbe s birokracijom konačno ima u rukama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije