Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ružica grabovac:

'HSP AS u Istri nije dobrodošla pa ni ja kao žena s invaliditetom'

27.03.2013.
u 12:29

U povodu kampanje lokalnih izbora "Aktivne i uključene", javnosti se obratila Ružica Grabovac, dopredsjednica pulskog ogranka HSP-a dr. A. Starčević i kandidatkinja na listi za županijsku skupštinu.

U povodu kampanje lokalnih izbora "Aktivne i uključene", javnosti se obratila Ružica Grabovac, dopredsjednica pulskog ogranka HSP-a dr. A. Starčević i kandidatkinja na listi za županijsku skupštinu.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Kampanja povodom lokalnih izbora, „AKTIVNE I UKLJUČENE“ koja je započela 8. ožujka u Zagrebu, u organizaciji Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske –SOIH-a, Programa ujedinjenih naroda za razvoj-UNDP-a Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Na skupu je naglašena važnost predstojećih lokalnih izbora kao praktičan izazov ženama s invaliditetom za aktivno građanstvo. Na skupu je predsjednik RH dr.sc.Ivo Josipović istaknuo kako svako mjesto u politici, bilo to predsjednika republike, ministrice ili ministra, premijerke ili premijera mora biti dostupno svakome, te apelirao na političke stranke da poštuju Zakon te da daju priliku ženama, posebice ženama s invaliditetom za aktivnije uključivanje u rad stranaka. Ovaj skup medijski je bio izuzetno dobro popraćen.

Nakon dugogodišnjeg predstavljanja Okruglog stola za osobe s invaliditetom ispred Društva distrofičara Istre u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, te višegodišnjeg osobnog sudjelovanja u radu, prezentiranju, statističkim podacima, problemima kako žena s invaliditetom tako i ostalih osoba s invaliditetom u svim kategorijama povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, dogodilo se da naš skup mediji ignoriraju. Sada kad se napokon pojavila žena na listi o kojima svi govore, pogotovo žena s invaliditetom i općenito žena na političkoj sceni, mediji se nisu usudili predstaviti ime te žene i koju stranku predstavlja. Naime, mediji su bili prisutni, ali nitko nije objavio vijest! Tako u mojem slučaju, ne samo da postoji višestruka diskriminacija o kojoj također svi govore na osnovu roda i invaliditeta, već i na osnovu stranačke pripadnosti. Nameće se činjenica da stranka HSP dr. Ante Starčević, čija sam kandidatkinja, na području Istre nije dobro došla, pa tako ni ja s njom kao žena s invaliditetom.

Osobno, svjesna situacije nisam iznenađena, to mi je samo dalo još veći poticaj. Želim samo naglasiti da pojedine udruge osoba s invaliditetom, voditelji/ce istih, kao i institucije koje ih podržavaju naglašavaju probleme o kojima pišem, a ne rade na njihovom rješavanju. Nameće se zaključak kako se i u nevladine udruge uvukla politika, stoga mislim da je važan ulazak žena s invaliditetom u politiku. Mislim da žena koja živi s invaliditetom najbolje može prezentirati probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju te raditi na njihovom uklanjanju.

Žalosno je da činjenica što nisam na listi stranke na vlasti onemogućava medije da me predstave kao kandidatkinju na županijskoj listi mr. Ane Kolić Marković, kandidatkinje za županicu Istarske županije."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije