Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra kvaliteta

Hrvatski duhan je i dalje tražena roba na svjetskom tržištu

duhan,nagrade,portal (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/5
16.02.2013.
u 09:37

Hrvatski duhani čiji duhan kupuju najveće svjetske kompanije jer je po kvaliteti drugi u Europi spremni su za ugovaranje ovogodišnje proizvodnje

Prošla godina bila je jedna od najtežih klimatskih godina za poljoprivredu. No unatoč, tome rezultati u prinosima i kvaliteti duhana nisu mnogo zaostajali za onima godinu dana prije.

– Još jednom se pokazalo da je uzgoj duhana uspješan i u ekstremnim klimatskim uvjetima – ističe Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana. Dobre rezultate umanjili su sve veći troškovi proizvodnje, prije svega energenata kao što je plin. – Već godinama radimo velike napore u zamijeni energenata. Prošle godine je bilo u funkciji 44 sušnica od ukupno 1700 koje su zamijenile ukapljeni plin s bio masom. Trošak sušenja na biomasu u odnosu na plin je za tri kune jeftiniji te se očekuje da se ove godine poveća takav broj sušnica s obzirom da biomase ima svuda oko nas. Isto tako je potrebno izolirati sušnice jer je u tom slučaju sušenje za jednu kunu niže, a ovo ulaganje se isplati već za jednu godinu. Ako želimo postići još bolje rezultate te veću zaradu nužno je navodnjavati površine. Na taj način ćemo udvostručiti prinose – objasnio je direktor Boić.

Hrvatski duhani čiji duhan kupuju najveće svjetske kompanije jer je po kvaliteti drugi u Europi spremni su za ugovaranje ovogodišnje proizvodnje. – Što se tiče prodaje nemamo nikakvih problema. Mogli bi prodati daleko veće količine od onih koje sada imamo. Našim kooperantima osiguravamo sav repromaterijal i svu stručnu pomoć kao i novčanu pomoć za berbu. Očekujemo porast proizvodnje i kod virginije, a posebno kod burleya koji ima i socijalnu kategoriju jer se dobar dohodak može postići i na manjim površinama – objašnjava Boić.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno 11,7 milijuna kilograma duhana, a tržište imaju i za 20 milijuna kilograma. – Vrlo je važna i socijalna komponentna proizvodnje duhana jer zapošljava velik broj ljudi. Za proizvodnju duhana na jednom hektaru potrebno je 700 sati živog ljudskog rada, a za istu količinu pšenice od 8 do 9 sati. Predložit ćemo da se i duhan i kod nas potiče kao EU, odnosno da se potiče rad – objašnjava Boić dodajući da je isplata duhana kao i do sada uvijek osigurana do Božića.

Kao i svake godine Hrvatski duhani su svojim najboljim proizvođačima u Slavoniji dodijelili novčane nagrade i priznanja u svom pogonu u Kutjevu. Zlatni list za proizvodnju virginie dobili su Zdenko Bartolović iz Alilovaca, Josip Franjić iz Harkanovaca, Zlata Polić iz Grabraja i Josip Bobok iz Rajsavca, a za posebno dobre rezultate Veliki Zlatni list dobila je Marija Englman iz Krivaja. Za sortu burleya Zlatnim listom nagrađen je Dražen Kolundžić iz Velike, Lucija Pavlović iz Podgorja, Željko Šimić iz Bjeliševca i Ruža Jakoubek iz Tekića dok je Veliki Zlatni list dobio Željko Lončarević iz Boričevaca.

>>Završen otkup duhana – proizvedeno 9479 tona

Komentara 2

VE
Vexans
10:13 16.02.2013.

E,sad ! Ranih osamdesetih prošlog stoljeća je uzgoj duhana preporodio Podravinu.Poljoprivrednici su vrlo dobro zarađivali,suradnja s Institutom odlična,otkup uredan,djeca se školovala,kuće se gradile,djevojke su donosile bogate miraze ..! Ali,na žalost ima i druga strana medalje .Počele su ućestale pojave carcinoma kod mladih ljudi.Najćešće Ca probavnih i dišnih organa.. i to baš kod uzgajivaća duhana.Zašto? Radilo se sve ručno,..sadilo,bralo,nizalo,sušilo,baliralo...grozna isparavanja u ranu zoru kod branja,grozna prašina kod sortiranja,baliranja..a ruku je trebalo puno! Dijeca od 7,8 godina radila su kao odrasli.Posljedice takvog primitivnog postupka su bile stravične! Danas je drugačije.Ali duhan u svim svojim fazama a naročito kao konačni produkt: cigarete..je živi otrov i tihi ubojica. Govoriti o proizvodnji duhana kao o" socijalnoj kategoriji " je licemjerno .

Avatar Betula alba
Betula alba
10:30 16.02.2013.

Licemjerno do bola...a konoplju, koja je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu močni farmaceutski lobiji sotoniziraju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije