Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba traži smjenu

Hoće li se u Splitu doista raspisati referendum o smjeni Ž. Keruma?

kerum
Ivo Čagalj/Pixsell
13.02.2012.
u 12:34

– Možda sam trebao napraviti da snijeg ni ne pada – rekao je Željko Kerum za Dnevnik.hr.

Dvanaest oporbenih vijećnika Grada Splita potpisalo je zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća na čijem će dnevnom redu biti raspisivanje referenduma o smjeni gradonačelnika Željka Keruma. Osim SDP-a, HNS-a i HDZ-a zahtjev su potpisali i nezavisni vijećnici Igor Boraska i Luka Roguljić, dojučerašnji HSP-ovac.

No, da bi se raspisao referendum, oporbi nedostaje jedan glas, a i kada bi bio raspisan, s obzirom na uobičajen odaziv Splićana na izborima, veliko je pitanje bi li na njega izašao dovoljan broj ljudi.

I Milica Cipci za referendum

Za takvu odluku zasad im nedostaje tek jedan glas, a on se, kako piše Tportal, očekuje od vijećnice Stranke umirovljenika Milice Cipci, koja je u protekle tri godine nekoliko puta mijenjala stranu i pojavljivala se katkad u vladajućoj većini, katkad u opoziciji.

Ona je u izjavi za Tportal potvrdila da će glasovati za referendum.

– Zašto ne, treba slušati glas naroda i dati građanima da se izjasne. (...).  Žalosno je da je Split doveden u ovakvu situaciju – kazala je Cipci za Tportal te potvrdila da će dati svoj glas "kako bi se građani izjasnili na referendumu".

Hoće li Splićani doista dobiti priliku da na referendumu izravno odlučuju o sudbini gradonačelnika? Ako se to dogodi, bit će to prvi put da se u Hrvatskoj na referendumu glasuje o povjerenju jednog gradonačelnika. Referendum za smjenu bila je opcija i u Zagrebu prošle godine, ali su se na kraju SDP-ovci i Bandić dogovorili o kohabitaciji.

Kerum: To je njihovo pravo

A što Kerum kaže na sve to?
– To je njihovo pravo. Čudno mi je to što imaju 12 potpisa. Ja sam u koaliciji s HDZ-om pa mi je to nejasno – rekao je Kerum komentirajući broj glasova koje je oporba skupila uz pomoć HDZ-a, javlja Dnevnik.hr.

Rekao je da je oporbi jasno da oni to ne mogu izglasovati.

– To je gubitak vremena – rekao je Kerum i dodao:

– Ja imam 20 puta veću podršku nego oni koji me žele srušiti.

Na pitanje je li mogao učiniti više za probleme koji su nastali u gradu kada je pao snijeg, Kerum je cinično kazao da je možda trebao napraviti to da snijeg uopće ne pada, prenosi Dnevnik.hr.

J. Šundov: Nema krize vlasti

– Smatramo da je prevršilo svaku mjeru ponašanje gradonačelnika i njegove obitelji. Oni očigledno smatraju da mogu vladati Splitom na jedan plemenski način – izjavio je Ivo Bladasar (SDP).

– Prema trenutačnom izbornom zakonu gradonačelnika je toliko teško smijeniti da bi prema istom zakonu bilo nemoguće smijeniti Nerona nakon što je zapalio Rim – izjavio je Goran Kovačević (HNS). 

Jure Šundov, zamjenik gradonačelnika rekao je da će gradska vlast postupiti prema zakonu, odnosno da će se sjednica održati u roku od 30 dana. Izjavio je da krize vlasti nema.

– I sami potpisnici zahtjeva izjavljuju da je to nemoguća misija. Ja se pitam je li ovo performans ili oni stvarno nešto žele napraviti – rekao je Šundov.

Komentara 124

OB
-obrisani-
18:26 13.02.2012.

Nije da ga branim, ali zar ne vidite koliko je čovjek pomogao svojoj seki.

Avatar stravaxx
stravaxx
18:28 13.02.2012.

zašto nije ostojić gradonačelnik. on bi sigurno zabranio da se stvara leda na rivi. i poslao jake snage mupa i dorh i ako treba uskok da se umili građanstvu plemenitom koj se brine samo za svoje g****e i bez srama etiketira

OB
-obrisani-
18:25 13.02.2012.

. . .. eto, istopiće se .i Kerum . ća gospe ti . ! . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije