Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka tek na jesen

GUP neće biti donesen zbog protuzakonitih ispravaka

'24.05.2011.,Zagreb - Zagrebacki aerodrom Pleso, vlasnici firme JungSky, braca Vedran i Kresimir Jung i Jasna Mimic, koja ima jedan avion Cesnu za panoramske letove iznad zagreba i uskoro bi trebali d
'Goran Jakus/PIXSELL'
06.07.2012.
u 11:00

I građani i institucije svoje će zahtjeve morati ponoviti jer se čeka nova procedura

Sljedeći četvrtak Gradska skupština još će jednom poslati u proceduru donošenje Gradskog urbanističkog plana. Budući da je Ministarstvo graditeljstva ispravke koji se nalaze u njemu proglasilo protuzakonitim, skupštinari moraju odobriti novu proceduru pa će se konačne rasprave o njegovu donošenju donositi tek nakon ljetne stanke.

Točna dokumentacija

Problem je nastao jer je gradonačelnik u proceduru, podsjetimo, ponovno stavio sporna zemljišta zbog čega je GUP odbijen prije dvije godine. Da ih Skupština prihvati, sve nepravilnosti bile bi ozakonjene pa su odbori za kontrolu, zaštitu okoliša i kulturu zaključili da je najbolje da se GUP vrati na doradu.

– Bilo je protuzakonitih radnji i šteta je učinjena. Želimo da se točno popišu sve sporne odluke kako bismo znali o čemu moramo odlučiti – istaknuo je Josip Kregar, predsjednik Odbora za kontrolu. Dodao je kako bi bilo dobro da se GUP napokon donese kako bi se neke stvari pomaknule s mrtve točke, ali da se neće srljati bez točne dokumentacije. Sličan stav ima i član Odbora za zaštitu okoliša Josip Hren.

– Grad se razvija i stalno se intervenira u prostor pa je važno sve to i urediti GUP-om kako bi dobili jedno uređeno stanje – kazao je Hren i dodao da je dio spornih lokacija već sagrađen, dobivene su dozvole te da treba spasiti ono što se još može.

Nema garaže ispod HNK

– Treba mijenjati i tražiti poboljšanja, osigurati javni interes, ali dopustiti i da struke preuzmu svoj dio odgovornosti nad razvojem Grada – komentirao je Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Iz Ureda za prostorno uređenje pojasnili su što dalje.

– Skupština treba odobriti novu proceduru za donošenje GUP-a, Povest će se nova javna rasprava na kojoj će građani i institucije morati ponoviti svoje zahtjeve pa će potom Skupština odlučiti prihvaća li ih – kaže Marijana Sironić.

Zanimljivo je da je uz sporna zemljišta stavljena i odredba da se zabranjuje gradnja podzemnih garaža u središtu grada. Time je zabranjena gradnja i sporne garaže ispod HNK.

– Moći će se graditi garaže za stanare unutar blokova – kazao je Ivica Fanjek iz Ureda za prostorno uređenje.

Ključne riječi

Komentara 7

CH
chemica
19:23 06.07.2012.

Ma ne trebaju čak biti ni presude. To bi ipak bilo malo previše za očekivati u lijepoj njihovoj kojom vlada mafija. Mene bi sasvim zadovoljili i otkazi krivcima pa da nikad više ne rade u gradskim institucijama. U "Bandićevoj eri", do sada su odletjele samo dvije službenice koje su se "zamjerile" velikom i voljenom vođi. Nije da one nisu htjele obaviti posao, ali nisu bile dovoljno BRZE. Projekt mora biti odobren najkasnije u trenutku uručenja plave koverte, a to ove dvije tutave nisu na vrijeme shvatile.

VI
Vito
08:04 07.07.2012.

GUP neće biti donesen zbog protuzakonitih ispravaka Zašto uopće i trebamo GUP? Koliko je vidljivo iz šetnje Zagrebom, GUP je samo za glupe i naivne, aoni koji imaju novaca i tako rade što i gdje žele... milan bandić i slavkovko kojić ih blagoslivlju... upravni sud drži ruke na ustima vrhovni sud drži ruke na očima ustavni sud drže ruke na uhima Slika potpuna? Ne, fale džepovi tih sudaca koji su drugom rukom široko razmaknuti kako bi novac nesmetano i "slučajno" upadao u te džepove... Tko bi se zbog zakona mučio trađžeći parkiralište daleko od zgrade ustavnog suda, kad se prešućivanjem, negledanjem, neviđenjem zakona i ustava može parkirati praktićki preko puta pješačkoe zone u podrumu modernoj protuzakonito izgrađenom zgradi s ugrađenim smradom...

DE
detour
17:14 06.07.2012.

gdje su presude za malverzaciju prostornom dokumentacijom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije