Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće u hrvatskoj

Gradi se kogeneracijsko postrojenje vrijedno 50 mil. eura

biomasa,greenfield (1)
Branimir Bradarić/VLM
17.05.2013.
u 15:39

Prema riječima Sunčice Lalić, vlasnice tuzemnog partnera Energia Solutione, radi se o pogonu kapaciteta 9,7 MW koji će biti najveći takav pogon u Hrvatskoj.

Predstavnici tvrtke Uni Viridas, koja je nositelj projekta, i izvođača radova MW Power OY potpisali su danas u Babinoj Gredi sporazum o izgradnji kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu koji će nositi naziv Viridas Biomass. Prema riječima Sunčice Lalić, vlasnice tuzemnog partnera Energia Solutione, radi se o pogonu kapaciteta 9,7 MW koji će biti najveći takav pogon u Hrvatskoj. 

– Ovo je početak realizacije projekta vrijednoga 50 milijuna eura. Izgradnja pogona započinje u srpnju i nalazit će se u industrijskoj zoni Tečine. Prema planovima pogon će započeti sa radom tijekom 2015 godine, rekla je Lalić. O važnosti investicije u Babinoj Gredi govori i to da je ovo prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku u 2013 godini te da je to trenutno najveća greenfield investicija na području Vukovarsko – srijemske županije. Sa završetkom pogona tijekom 2016. godine započinje druga faza projekta u okviru kojega će u istoj industrijskoj zoni biti izgrađenu staklenici, peletarnica i hladnjača.

Taj drugi dio projekta težak je 20 milijuna eura i on će rezultirati zapošljavanjem 100-ak nezaposlenih osoba. Partneri u projektu su napomenuli da je u pripremi projekta potpisan i 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije sa HROTE-om kao i 14-godišnji ugovor sa Hrvatskim šumama koji će osigurati sirovine za pogon.

– Dvije godine smo radili na projektu i samo mi znamo s čime smo se sve suočavali tijekom realizacije. Radi svih problema u nekoliko navrata smo čak razmišljali i da odustanemo od svega. Na sreću upornost i ustrajnost svih partnera rezultirala je potpisivanjem ovoga ugovora, rekla je Lalić. Član Uprav tvrtke Erhan Ozil rekao je da je čista energija zapravo energija budućnosti te da je ova tvrtka već godinama u ovome poslu te da imaju i niz planova za dalja ulaganja na području Hrvatske.

– Ukupni energetski kapacitet Hrvatske iznosi 4000 MW od čega svega 150 MW dolazi iz obnovljivih izvora energije. Cilj je svakako povećati udio energetski obnovljih izvora energija. Do 2020. godine u Hrvatskoj bi svake godine trebalo ulagati 100 milijuna eura u izgradnju pogona za proizvodnju energetskih pogona koji koriste obnovljive izvore energije, rekao je Ozil. Izvođač radova i proizvođač opreme na izgradnji pogona u Babinoj Gredi je finska tvrtka MW Power OY koja je vodeći europski proizvođač opreme na području biomase.

>>Za obnovljive izvore energije kućanstvima do 12 tisuća kuna

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:46 27.12.2013.

Još kad bi bilo poznato porijeklo novaca investitora?

Avatar Šime Validžić
Šime Validžić
05:00 16.12.2014.

Nadam se da će biomasa zaista biti otpad iz Hrvatske. Ima primjera iz Njemačke i Engleske u kojima se koristi uvozno drvo iz tropskih država jer to uzrokuje uništavanje prašuma, ubijanje orangutana i ostalih životinja i nasilje protiv autohtonih stanovnika, a bilo je i ubojstava prosvjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije