Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam poslova U Viro

Gorka istina mladih stručnjaka: Ne valja biti prekvalificiran

'podravina i bilogora, virovitica, 11.03.2011. na oglasnim plocama priika za zaposljavanje samo nekima - daleko veci broj je onih koji traze od poslodavaca koji nude posao snimila: marija lovrenc'
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
1/3
12.03.2011.
u 16:33

Najviše radnih mjesta od 29 poslodavaca ponudio Solaris iz Šibenika, a iz HZZ-a ohrabruju nezaposlene da mogu naći priliku, iako je stanje - teško

 

 

Trideset i osam izlagača, od kojih 29 poslodavaca sudjelovalo je na 4. Sajmu poslova u Strukovnoj školi u Virovitici. Lani je sajam posjetilo više od tisuću osoba iz Virovitičko-podravske županije, priloženo je oko 750 životopisa, a 124 osobe dobile su posao, naglasila je Lahorka Weiss, pročelnica područne službe HZZ-a, jednog od organizatora.

– Iako je stanje teško, na zavodu ima i radnika koji mogu dobiti posao i poslodavaca koji nude radna mjesta – ohrabrila je L. Weiss posjetitelje sajma. Prilike je za nezaposlene bilo, ali ne i za sve. Stotine su tražile posao.

Velike nade ili sumnje

Najviše radnih mjesta ponudio je Solaris iz Šibenika, koji je tražio 30 ljudi različitih profila zanimanja za rad u sezoni – od voditelja restorana do kućnog majstora, uz obećanje sigurne plaće, 40-satni radni tjedan, smještaj i dva obroka dnevno uračunate u radne uvjete. U samo pola sata ugovorili su posao s desetak djelatnika. Navala je bila i za rad i hotelima, kampovima i vilama Istraturista iz Umaga.

– Ukupno ćemo zaposliti 1120 sezonaca u Hrvatskoj, a čak 85 posto njih vratit će se i nagodinu. Interesa ima i voljeli bismo da možemo zaposliti sve koji se danas jave, no s virovitičkog područja već smo odabrali 120 osoba – rekao je Fulvio Titonel, savjetnik uprave Istraturista. Neki su listić s osobnim podacima u kutije za poslodavce ubacili bez velikih nada.

– Sumnjam da će me itko ubrzo zvati, no moram pokušati – rekao je Srećko Podolnjak (40), konobar iz Kladara kod Pitomače s 20-godišnjim iskustvom u restoranima i kafićima po cijeloj Hrvatskoj. Posao traži mjesec i pol dana, a ocjenjuje da ima sreću jer je tek sada službeno – nezaposlen.

Samo odbijenice

- Ne valja biti prekvalificiran – smatra pak Marija Majer (32) iz Slatine, diplomirana inženjerka zaštite okoliša koja ni nakon 60 molbi u godinu i pol dana traženja posla nije dobila priliku za novo radno mjesto.

– Primam samo odbijenice – kaže ona. Vlasnica slastičarskog obrta Slavica Horvat iz Virovitice dvije godine ne može naći radnika za pripremu kolača, peciva....

– Nudimo dobre uvjete, ali nema radnika, danas rijetki žele raditi 'po starinski', bez brzih krema. Nadam se da ću ovdje naći pravu osobu – poručila je S. Horvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije