Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENI VIKEND

Gorjelo je diljem županije, traga se za piromanom iz Dugog Dola

požari
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
22.03.2010.
u 15:47

Pokraj vojnog poligona u Dugom Dolu požar se već nekoliko puta pojavio na istom mjestu. Policija i vatrogasci i dalje neuspješno tragaju za počiniteljem.

Deseci hektara opožarena područja, brojne intervencije Javne vatrogasne postrojbe Karlovac i dobrovoljnih gasiteljskih društava te prve ovogodišnje prijetnje objektima i kućama epilog su prošlog "vatrenog vikenda", kad je i službeno počela sezona požara na otvorenom.

Gorjelo je u Perjasici pa je na intervenciju izašlo sedam vatrogasaca s vozilom iz DVD-a Belajske Poljice i jednaka ekipa iz DVD-a Siča. Opožareno je kilometar područja uz Koranu.

Gorjelo je na mnogim oranicama i u okolici Vojnića.

Požar gasili dva puta

Vatra je buknula i između Popović Brda i Skakavca. Gasili su je vatrogasci DVD-a Skakavac, Kamensko, Brođani i Vukmanić, koristeći četiri vatrogasna vozila. Iako je taj požar bio lokaliziran, tri sata kasnije vatra se opet razbuktala.

Na ponovnom gašenju bili su pripadnici JVP-a te dobrovoljni vatrogasci iz Skakavca i Kamenskog. Požar je na kraju ipak ugašen, no opožarena je površina od čak 20 hektara.

Dio je to mnogobrojnih priča vatrogasaca koje su proživjeli prošloga vikenda.

Vatra na istom mjestu

– Do prije nekoliko godina imali smo problema zbog čestih izazivanja požara na otvorenom na području Perjasice. Zato smo krenuli i u preventivnu akciju, razgovarali s mještanima i predsjednicima mjesnih odbora s tog područja. Rezultati su ubrzo bili vidljivi. No, nakon Perjasice pojavio nam se novi problem, i to pokraj vojnog poligona u Dugom Dolu. Već nekoliko puta požar se pojavljuje na istom mjestu. O tome smo izvijestili i policiju, pokušali smo brzim intervencijama preduhitriti nekog piromana, no nikoga nismo uspjeli ondje zateći – ispričao nam je Tomislav Mihalić, zapovjednik DVD-a Belajske Poljice.

Mnogo je neodgovornih koji pale suhu travu i nisko raslinje želeći očistiti zapuštene poljoprivredne površine. Osim što tako nerijetko ugroze okolne kuće i poljoprivredne objekte, donose opasnost i vatrogascima zbog još sumnjivih terena zagađenih minama.

– Prošle godine imali smo dosta sreće jer je kiša bila česta u vrijeme pojavljivanja požara na otvorenom. Vidjet ćemo kako će biti ove godine, no mi smo spremni na povećani broj intervencija. Jednako tako važna je i prevencija – tvrdi Robert Hranilović, zapovjednik JVP Karlovac.

Tako je niz DVD-a na svom području krenuo u razne akcije, među kojima su i podjele letaka koji upozoravaju na sve opasnosti koje požar nosi sa sobom.

Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom, pogotovo u vrijeme velike opasnosti od požara, odnosno za vjetrovita vremena, noću, te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije