Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjovjekovno piva

Glavni mamac na Renesansnom festivalu bit će pivo od koprive

'15.06.13., Koprivnica - Novitet na ovogodisnjem Renesansnom festivalu su renesansni pivari, koji su danas na koprivnickom bedemu prezentirali kuhanje pive s okusom koprive.  Photo: PIXSELL'
'STR-9435/HaloPix/PIXSELL'
17.06.2013.
u 10:00


Ove godine sva pića, pa tako i pivo od koprive, konzumirat će se iz keramičkih krigli

Renesansni festival, međunarodni srednjovjekovni sajam obrta, jela, pića, glazbe i viteških igri, koji se na koprivničkim bedemima održava od 29. kolovoza do 2. rujna, ove godine će po prvi put imati i svoju temu, a tu čast dobilo je pivarstvo i to srednjovjekovno.

Nikad viđeno

- Ova tema će biti iznimno atraktivna, s obzirom da se s njom nitko u Hrvatskoj i okruženju nije na ovakav način bavio. Pivarstvo nije vezano za Koprivnicu samo u modernim vremenima (Calsberg), već postoje činjenice o višestoljetnom prisustvu ove proizvodnje u našem gradu. Plaćenici - vojnici (arkebuziri, mušketiri i dr.), koji su dolazili mahom iz njemačkih zemalja u 16. stoljeću, zasigurno su donosili i tehnologiju proizvodnje piva jer im je vjerojatno nedostajala u novim krajevima gdje su vojevali, ali se i nastanjivali - istaknuo je direktor koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan i pojasnio zašto su se odlučili za pivo s koprivom.

- Naravno, zbog povijesne poveznice s imenom našeg grada, ali i originalnosti u svjetskim razmjerima jer nismo našli podatak da netko proizvodi pivo s dodatkom koprive. Kopriva se bere uz potok Koprivnicu u okolici grada, a u postupku smo i zaštite ovog proizvoda.

Samo za degustaciju

Labazan je otkrio da planiraju proizvesti više od 500 litara piva s koprivom koja će se moći degustirati na manifestaciji, a konzumirat će se iz posebnih keramičkih krigli, kao i sva ostala pića, a koje također osmišljavaju i izrađuju u gradskoj turističkoj zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije