Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnovljeni trg

FOTO Markač otvorio Trg slobode u Osijeku: Vi ste grad heroj!

mladen markač (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/10
01.12.2012.
u 19:39

Presretan sam što sam s vama. Sretan sam jer ste vi grad heroj, nepokoreni grad, poručio je Markač građanima

Nakon 15 mjeseci radova, Osječani su večeras prvi put prošetali obnovljenim Trgom slobode u središtu grada. Investicija je to teška 24 milijuna kuna. A Trg slobode otvorio je, istaknuto je, slobodan čovjek – počasni građanin Osijeka general Mladen Markač.

- Presretan sam što sam s vama. Sretan sam jer ste vi grad heroj, nepokoreni grad. Obranili ste Osijek. I ne samo to, branili ste sve krajeve Hrvatske gdje je bila agresija. To je veličina Osijeka i Osječana – kazao je Markač, dodajući da je Hrvatska platila veliku cijenu za slobodu koju danas imamo. Podsjetio je na 8. listopada 1991. godine, kada je "Sabor donio odluku da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija, a da je JNA zločinačka oragnizacija".

>> Bandić primio generala Markača: Još se nisam navikao na slobodu

- Da je to bila pravedna odluka, potvrđuje i međunarodni sud našom presudom jer je jasno svijetu rekao da je Hrvatska vodila pravedan, obrambeni, oslobodilački, častan rat – istaknuo je, zahvalivši za potporu njemu i generalu Anti Gotovini dok su vodili pravnu bitku u Haagu. Ljutnje, bijesa i želje za osvetom u njemu, dodao je, nema.

- Mržnja i osveta nisu put za bolje sutra. Pozivam sve da zajednički gradimo bolju budućnost za nas i našu djecu. Nitko im iz svijeta ne možemo reći "vi ste stvoreni na zločinu". Časno smo izborili svoju slobodu za sva pokoljenja – poručio je Markač.

Podigao je potom hrvatski stijeg pa je tako, uz vatromet, trg otvoren. Prošetao je potom trgom koji se, inače, prostire na 9000 metara četvornih, dok su mu brojni građani stiskali ruku. Generali Markač i Gotovina proglašeni su počasnim građanima Osijeka, a sutra će im na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada biti dodijeljena i plaketa. Gotovina neće sutra posjetiti sutra, nego ga se "očekuje za nekoliko dana", ali je poslao pismo koje će biti pročitano na sjednici.

Ključne riječi

Komentara 1

IN
Infinity
10:25 02.12.2012.

jadni su oni koji pokusavaju sve dovesti u neku ludu zavjeru HDSSB-a.Jer svako dobro djelo i dobar potez u ovom gradu morate popljuvati i traziti neke skrivene politicke motive?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije