Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed na tržnici

'Fiskalizacija je put u zatvaranje naših obrta'

Prosvjed na tržnici u Slavonskom Brodu (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
28.06.2013.
u 15:26

Na klupama na tržnici prodaje šezdesetak trgovaca, a velika većina najavila je zatvaranje svojih radnji ukoliko budu obuhvaćeni fiskalizacijom, jer ne vide način kako bi opstali.

Obrtnici koji imaju štandove na brodskoj tržnici prosvjedovali su danas (petak) zbog uvođenja fiskalizacije. Oni tvrde kako će im fiskalizacija pogasiti obrte, jer neće moći udovoljiti svim zahtjevima, a ne vide ni razloga za uvođenje fiskalnih blagajni, jer njih, kažu, nema ni na tržnicama zemalja Europske unije.

- Mi kao obrtnici također plaćamo porez, pa se i o našim radnim mjestima treba voditi računa.

Za razliku od trgovaca koji rade u zatvorenom prostoru, mi ne možemo raditi tijekom cijele godine i već samim tim smo u neravnopravnom položaju. Poslujemo s gubicima u očekivanju boljih dana, a umjesto toga država nam još više otežava život – kaže Željko Gajić, koji već 24 godine ima štand na tržnici. Njegov kolega Đemalj Topica dodaje kako na zelenoj tržnici ne postoje ni uvjeti za postavljanje fiskalnih blagajni.

- Ministar financija želi živjeti od nas obrtnika i od našeg poreza. Ljudi iz Vlade trebaju doći ovdje i vidjeti prodavače koji po 30 godina rade na tržnici, a sada će morati odustati jer im uvode nešto čega nikad nije bilo. Umjesto da otvara radna mjesta, Vlada stvara nove nove nezaposlene – kaže Đemalj Topica.

Na klupama na tržnici prodaje šezdesetak trgovaca, a velika većina najavila je zatvaranje svojih radnji ukoliko budu obuhvaćeni fiskalizacijom, jer ne vide način kako bi opstali. Od fiskalizacije su izuzeti OPG-ovi koji sami proizvode hranu koju prodaju. Prosvjednici su najavili kako će štrajk nastaviti i sljedeći tjedan. Voditelj tržnice Željko Pudić kaže kako svi prodavači s klupama na zelenoj tržnici imaju OPG iskaznicu ili obrtnicu. Oni koji imaju OPG iskaznicu ne podliježu fiskalizaciji.

>>Vlasnici štandova zaprijetili Liniću zatvaranjem svih tržnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije