Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra praksa

Energija zemlje i sunca - ulaganje za budućnost

Energija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
20.06.2012.
u 09:35

Niskoenergetska kuća isplatit će se kroz desetak godina jer je 78 posto energije za grijanje besplatno

U Pustodolu u Donjoj Stubici izgrađena je prva prava niskoenergetska kuća u Hrvatskoj. Bračni par Mario i Vinka Brundula Tadić vlasnici su objekta stambene površine od 150 četvornih metara.

 Energija zemlje i sunca

Kuća za grijanje koristi besplatnu energiju zemlje na principu geotermalne dizalice topline, a za grijanje sanitarne vode energiju sunca na principu solarnih panela. 

– Imali smo dobru logistiku, a moj otac, koji je vlasnik obrta koji je kuću i izgradio, predložio je gradnju niskoenergetske kuće. Iako smo se bojali troškova, shvatili smo da je to isplativo i da nam se investicija može brzo vratiti. Na ovaj način izbjegavamo velike rate plina u sezoni grijanja, nismo ni uvodili plin u kuću. Umjesto 1000 do 2000 kuna za grijanje plinom zimi, mi ćemo imati samo nešto skuplju ratu struje jer 78 posto energije za grijanje kuće bit će besplatna energija zemlje, a za grijanje tople vode koristi se 70 posto energije sunca.  Gradnja je oko 30 posto skuplja od klasične gradnje, no povrat investicije kroz uštede na režijama očekujemo kroz osam do deset godina. Od Županije smo ostvarili poticaj za solarne kolektore i za geotermalnu dizalicu – zadovoljna je Vinka Brundula Tadić.

Niskoenergetsku kuću obitelji Brundula Tadić obišli su čelni ljudi Županije i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, predstavivši je kao primjer dobre prakse obnovljivih izvora energije u Zagorju u sklopu Drugog energetskog dana Krapinsko-zagorske županije.

U Zaboku je održan Sajam obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, gdje su se posjetitelji mogli upoznati s mogućnostima uštede energije u svojim domovima, a u Oroslavju su predstavljeni programi usavršavanja zanimanja monter fotonaponskih sustava i monter solarnih toplinskih sustava te školski praktikum opremljen didaktičkim modelom solarnog toplinskog sustava i mala fotonaponska elektrana.

 Poticaj Županije

Zamjenik županice Anđelko Ferek Jambrek kaže da je naša Županija ambiciozno krenula u zahtijevan projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kojem prednjači u Hrvatskoj te da je u prošloj godini bilo stotinu zahtjeva za subvencioniranje, 77 je realizirano i isplaćeno, a ove godine natječaj za fizičke osobe bit će ponovno raspisan.     

Prva u Zagorju

Područna škola Hum Stubički, koja je ušla u projekt „Energetska učinkovitost u školama Krapinsko-zagorske županije“ radi stvaranja ušteda u potrošnji energije, prva je zagorska škola u kojoj je postavljena toplinska pumpa koja koristi toplinu tla kao izvor energije. U školi je sanirano krovište, promijenjen dotrajali pokrov, stolarija, izolirano potkrovlje i napravljena toplinska fasada te ugrađena geotermalna dizalica topline koja iskorištava toplinu iz okoliša, pa se tako ostvaruju goleme uštede energije, preko 70 posto. U projekt energetske učinkovitosti u školama Županija je s Privrednom bankom i Regionalnom energetskom agencijom uložila oko deset milijuna kuna i obuhvaćeno je ukupno 20 škola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije