Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grubišno Polje potič

Energetski grad - ulažu u bioplin i šumsku masu, solarne elektrane

'Podravina-bilogora, 2.4.2012. Grubisno Polje Solarne ploce mogle bi se uskoro nalaziti na mnogim krovovima Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
04.04.2012.
u 15:00

U Zoni 2 malog i srednjega poduzetništva više tvrtki bi gradilo energane, a važnost daje i Vladin projekt eksploatacije i skladištenja plina u Grubišnom Polju

U posljednje vrijeme obnovljivi izvori energije, koje Europa uvelike već koristi, sve su aktualniji i u Hrvatskoj. Naime, prema europskoj direktivi, u našoj će se zemlji do 2020. godine u bruto neposrednoj potrošnji morati koristiti 20 posto energije dobivene upravo iz tih izvora.

Mogućnosti gradnje

Tim je tragom krenuo i Grad Grubišno Polje koji je tri parcele u Zoni 2 malog i srednjeg poduzetništva prodao tvrtkama koje će izgraditi energane na šumsku biomasu i bioplin, ukupnog kapaciteta 9 megavata, dok je i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo projekt izgradnje solarne elektrane kapaciteta 27 kilovata.

– Cilj nam je dobiti status Energetskog grada, a osim elektrana tomu će zasigurno pridonijeti i projekt eksploatacije i skladištenja plina na našem području koji je Vlada proglasila od nacionalnog interesa- kaže gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

No, u \"krvnom sustavu\" Energetskog grada računa se i na manje solarne elektrane kakve u posljednje vrijeme sve više niču, čulo se na jučerašnjem Sunčanom danu, edukacijskom skupu na kojemu su o mogućnostima gradnje solarnih i drugih elektrana govorili stručnjaci iz Ministarstva gospodarstva, HERA-e, HROTE-a, HEP-a, ali su svoja iskustva iznijeli i predstavnici tvrtke Inosolar, koja je u Gornjoj Kovačici u pogon pustila prvu solarnu elektranu jakosti 10 kilovata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji još je sklopljen jedan ugovor za solarne elektrane.

Spora administracija

- U posljednjih godinu dana, koliko nam je zbog krutosti administracije ovdje trebalo od prvog koraka do nedavnog početka rada elektrane, u Njemačkoj smo postavili elektrana jakosti 6 megavata - požalio se Jozo Kovačević, vlasnik Inosolara. No, da će mukotrpan proces ishođenja dozvola ili rješenja uskoro biti prošlost najavio je Igor Raguzin, načelnik Odjela za obnovljive izvore Ministarstva.

– U tijeku je revizija ne samo postupaka nego i poticajnih cijena koja bi projekte trebala učiniti dostupnijima. Sve će se svesti na jedan dokument - potvrdio je on.

 

Komentara 1

BE
belimo
23:14 04.04.2012.

U G. Polju jedino energija sunca ima perspektivu i to u manjoj mjeri ali ne sa ovim ''stručnjacima'' a od ovih 9 MW neće biti ništa iz jednostavnog razloga jer nema dovoljno sirovine a niti potrošača za enormnu količinu toplinske energije koja se oslobađa pri proizvodnji el. energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije