Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodno, a jeftino

Elektri više ni kune,uz pomoć vjetra i sunca proizvode struju

plinara
30.06.2010.
u 21:06

Prije tri godine smo tu postavili manji solarni panel koji je upijao sunčevu toplinu, ali je bio nedovoljan za naše potrebe jer kada nema sunca nije radio pa smo postavili vjetrogenerator

Trendu prihvaćanja obnovljivih izvora energije priključila se i vinkovačka Plinara istočne Slavonije koja distribuira plin kućanstvima i velikim potrošačima Vukovarsko-srijemske županije, postavljanjem vjetrogeneratora koji napaja električnom strujom plinsko mjerno-redukcijsku stanicu.

 

Znatne uštede

 

Vjetrogenerator je postavljen podno brežuljka Borinci jer je mjerenjem utvrđeno kako su ondje vjetrovi dovoljno jaki i stalni pa mogu pokretati vjetrenjaču.

 

– Proizvodi pola kilovata struje i to je dovoljno za jedno prosječno domaćinstvo, a također i za našu mjernu stanicu. Prije tri godine smo tu postavili manji solarni panel koji je upijao sunčevu toplinu, ali je bio nedovoljan za naše potrebe jer kada nema sunca nije radio pa smo postavili vjetrogenerator. Ulaganje u vjetrenjaču je 10.000 kuna i vrlo brzo će se isplatiti jer više ne moramo plaćati struju za ovu stanicu. Također je ušteda što ne moramo dovesti elektroinstalacije od najbližeg transformatora do stanice što bi dosta koštalo s obzirom na udaljenost – kaže Ilija Ratkić, zadužen za održavanje uređaja u Plinari istočne Slavonije. Pojašnjava kako su načinili mjerenja isplativosti i doznali da na tom mjestu vjetar puše prosječnom brzinom od 6,5 kilometara na sat, što je dovoljno za pretvaranje vjetra u električnu energiju. Ratkić tvrdi da je to prvi takav pogon u gospodarstvu u vinkovačkom kraju iako ima korištenja alternativnih izvora energije, uglavnom sunčeve, ali na obiteljskim kućama i vikendicama.

 

Lako do neplatiša

 

– Električna energija iz vjetra i sunca što se proizvodi preko naših uređaja, puni akumulatore, a od njih dalje vodimo struju prema potrebi. Od velikog je značaja i to što smo u mogućnosti, daljinski isključiti potrošača-neplatišu jer tu imamo sve podatke – zaključuje Ratkić, dodajući kako se vjetrogenerator automatski isključuje kada su akumulatori puni, a uključuje kad padne napon.

Ključne riječi

Komentara 4

TA
tarle1
11:25 01.07.2010.

arcanius, kilovati nisu isto što i vati /računala/.

SE
secc
22:12 30.06.2010.

ovo je vrlo dobro rešenje i mislim da bi toga trebalo više a i bilo bi više da svi ti uređaji i paneli nisu tako skupi vjerojatno a i siguran sam da se za neko vrijeme isplate ali poćetna varijanta je jako skupa primjerice radi za pogoniti jedno raćunalo bez monitora samo sa sunćanim kolektorom treba izdvojit 33 000kn

Avatar arcanius
arcanius
22:35 30.06.2010.

televizor 300 do 500W, bojler 1000W, pećnica mikrovalka 700W, a obična 1200W.... koje onda kućansvo troši pola kilovata?.... to je koliko ja znam 500W, a nismo dodali računalo sa cijelim kilovatom.... CRT monitori se ne griju bezveze.... a još vešerica, suđerica.... klima?.... netko je malo matematiku fulao... a nisu ni napisali koliko elektri plaćaju upotrebu izvora energije.... znam par primjera koji plaćaju elektri mogućnost da previše struje koju proizvedu vjetrenjačom pošalju u mrežu.... točnije rečeno, elektra dobije gratis struju od mog frenda, koju mu još i naplate!.... pa ti računaj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije