Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema zabrinutosti

Dunav još raste: Vrh vodenoga vala sporo napušta Hrvatsku

dunav, lane (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
13.06.2010.
u 13:30

I dok je situacija na otoku sportova stabilna i pod kontrolom, nekoliko kuća u naselju Budžak sve je više ugroženo te sa zabrinutošću prate rast vodostaja.

Situacija u Vukovaru, kada se radi o vodostaju Dunava, i dalje je ozbiljna, ali ne i alarmantna. Odlučili smo podignuti još 20-ak pripadnika Civilne zaštite koji će puniti vreće sa pijeskom za slučaj da one negdje zatrebaju. Ostalo je sve pod kontrolom, rekao je Željko Pinjuh, zapovjednik gradskog stožera za obranu i spašavanje.

U iščekivanju da vrh vodenoga vala konačno napusti Hrvatsku, što se očekuje tijekom današnjeg dana, je i Mario Spaić rukovoditelj obrane od poplava na području Vukovarsko – srijemske županije.

Uništene mnoge kuće, vlasnici ne očekuju pomoć od države
- Svi nasipi su izdržali tako da ne očekujem bilo kakve veće probleme, a samim tim niti štete. Cijelo vrijeme pratimo situaciju te smo spremni u vrlo kratkom vremenu djelovati gdje god bude potrebe, rekao je Spaić dodajući da će vodostaj iz lipnja 2010. ostati zabilježen kao treći najviši vodostaj Dunava kod Vukovara ikada.

I dok je situacija na otoku sportova stabilna i pod kontrolom, nekoliko kuća u naselju Budžak sve je više ugroženo te sa zabrinutošću prate rast vodostaja.

- Kuće nam ne mogu biti poplavljene, ali su nam zato podrumi puni vode kao i dvorišta kuća. Trebat će tjedni da se sve to isuši, a bojim se i pomisliti koje ćemo štete imati od vlage. Poslije poplave iz 2006. godine svi parketi su nam se podignuli, zidovi navlažili s tim da nam nitko nije pomogao na bilo koji način, rekao je Borislav Rančki koji u podrumu svoje kuće ima više od 1,5 metara vode.

Kaže da su dobili pumpe za izbacivanje vode, ali da one osim što potroše mnogo struje ne mogu učiniti mnogo toga.

– Smeta me što od 2006. godine ništa nisu učinili da se ove situacije spriječe. Isto će biti i sada jer će i poslije ove poplave svi nestati do neke slijedeće, a mi ćemo tjednima potom sanirati nastale štete, ističe Rančki dodajući da se kod kuća pojavilo mnogo zmija, pijavica i žaba tako da se stanari boje i za sigurnost djece.

Poslije Vukovara vrh vodenoga vala ubrzo će stići i do Iloka gdje su također poduzete sve potrebne mjere kako bi se spriječile moguće materijalne štete.

U Iloku iseljena jedna obitelj
- Učinilo smo sve potrebne predradnje tako da ne očekujemo neke veće probleme. Jedna obitelj je iseljena, a napravljeni su i prilazi do Kapetanove kuće. Radi se o dvije lokacije koje je radi njihovoga nepovoljnoga položaja nemoguće braniti. Zečji nasipi postavljeni su i u Ribarskoj ulici te oko objekata Šumarije i Komunalija. Očekujemo visok vodostaj, ali ipak ne toliki kao 2006. godine tako da je za očekivati da će sve proći bez većih problema i materijalnih šteta, rekao je gradonačelnik Iloka Miroslav Janić.

Visok vodostaj Dunava u kuću obitelji Mažar iz Vukovara donio je i dva malena laneta koje je od sigurne smrti na poplavljenom Orlovom otoku spasio Željko Mažar. Željko ih je, pošto je čuo njihovo uplašeno glasanje, prevezao čamcem na kopno te smjestio u svoju obiteljsku kuću gdje ih, po savjetu veterinara, hrane dječjom hranom uz pomoć bočice.

Kažu da će pošto se smiri vodostaj Dunava i rijeka vrati u svoje korito savjetovati se sa stručnjacima kako bi odlučili što će poduzeti dalje sa dva nova ljubimca njihove obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije