Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin bez kazne

"Držali smo se za ruke i koračali, znali smo da idemo u smrt"

lovas
19.10.2010.
u 11:57

- Počeli smo se opraštati od života. Pomislio sam da više nikada neću vidjeti djecu i ženu, kaže I. Mujić, koji je sa 51 sumještaninom natjeran u minsko polje.

- Nismo znali gdje idemo i na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletjeli na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt – prisjeća se Ivan Mujić, jedan od onih koji su preživljeli minsko polje u koje su okupatorske postojbe prije 19 godina, 18. listopada 1991. godine, natjerali 51 mještanina Lovasa.

Rekli smo zbogom životu

U jednom od najstrašnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu poginuo je 21 civil, a njih 14, među kojima je i Mujić, su ranjeni. Dan prije stravičnog zločina mještani Lovasa zatočeni su u radionici Poljoprivredne zadruge Lovas, a nakon cjelodnevnog mučenja poredani su u kolonu i natjerani u minsko polje koje su postavili pripadnici JNA. – Počeli smo se svako na svoj način opraštati od života. Pomislio sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu i ženu – prisjeća se Mujić. Ranjenici su prevezeni u Dom zdravlja u Šid gdje se, kako je rekao Mujić, nastavilo maltretiranje. Toga dana, prisjećaju se mještani, nastavilo sa ubijanjem civila koji su mučeni po kućama, podrumima, u dvorištima, na ulicama.

Krivcima se sudi

– Kada god dođu ti dani, ne bude mi dobro i prisjećam se svih tih stradanja, zlostavljanja i iživljavanja. Obrana Lovasa je pala 10. listopada, nakon toga su nas pripadnici JNA, domaći Srbi i pripadnici paravojne postrojbe Dušan Silni maltretirali na sve moguće načine – kaže Ivan Mujić. Tijekom 1991. godine u Lovasu je ubijeno 87 mještana, a još ih se troje vodi kao nestalo. Za stravične zločine u Lovasu okrivljeno je 14 osoba, među njima su i pripadnici domaćih Srba, paravojne postrojbe Dušan Silni, ali i pripadnici JNA koji su i postavili mine u minskom polju – Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe Dušan Silni – Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis. Postupak se vodi u Beogradu i Vukovaru.

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar Idler 3
Idler 3
12:47 19.10.2010.

Pokoj im duši, a \"komšije\"...nek sam uživaju u svome Bosporu i nek tam i ostanu !!!

LI
Lisnjak
12:35 19.10.2010.

Ovo bi trebali komentirat samo Srbi. Zbog toga nemam komentara.

VO
virko_om
09:53 20.10.2010.

Yujosipovića i Tadića provesti kroz isto obnovljeno minsko polje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije