Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PROSVJEDA

Dnevno im propalo 24.000 litara jer cisterne nisu došle po mlijeko

mljekari, Vlado Blažeković (1)
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
17.02.2012.
u 10:45

Cisternama je onemogućen izlazak na teren pa su primorani mlijeko dijeliti ili izlijevati

Vlado Blažeković iz Gole jedan je od 250 proizvođača mlijeka u Prekodravlju koji već tri dana zbog prosvjeda ispred zgrade Dukata u Zagrebu i pogona Sirele u Bjelovaru ne može isporučiti svoje mlijeko. Cisternama je onemogućen izlazak na teren pa su primorani mlijeko dijeliti ili izlijevati. Blažeković se tako na taj način jučer “riješio” čak 1000 litara mlijeka jer je morao osloboditi dva laktofriza za večernju i jutarnju mužnju.

– Nije smjelo doći do tih prosvjeda, sve se moglo riješiti za stolom. Voda nam je došla do grla, ako se prosvjedi odmah ne završe, svi ćemo bankrotirati – ogorčen je Blažeković, koji nema lijepe riječi za organizatore prosvjeda Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, te njegova zamjenika Mladena Šolčića.

– Oni svoje mlijeko prodaju privatniku, odnosno Vindiji, a pravdu traže pred Dukatom. Rade reda pred tuđom kućom – nastavlja Blažeković koji s proizvođačima mlijeka u Prekodravlju razmišlja i o tužbi protiv HSUPM-a.

Blažeković na svom imanju ima ukupno 45 grla, od čega je 16 muznih krava. Dnevno proizvodi od 300 do 350 litara mlijeka, a u cijelom Prekodravlju riječ je o 24.000 litara mlijeka na dan. Prema toj računici, u tri dana je svima njima ukupno propalo oko 237.000 kuna.

– Ovo je katastrofa. Tragično je da u septičkoj jami ili kao dar završava hrana i silan trud koji su proizvođači mlijeka uložili. Žalosno je i to što se država drži po strani, jer da plati samo jednu kunu po litri mlijeka i podijeli ga sirotinji, svi bi imali kakvu-takvu korist. Probleme koje imaju mljekari imaju svi poljoprivrednici, a ovo što se sada događa je samo mali dio problema s kojim se Hrvatska bori, a to je da proizvodnja više ništa ne vrijedi – ističe Josip Ocepek iz Novačke, Blažekovićev prijatelj koji je jučer k njemu također došao po mlijeko da se što manje baca.

Ključne riječi

Komentara 14

SR
s☺r@n
12:25 17.02.2012.

Proizvođači mlijeka iz Prekodravlja pred bankrotom. To je jedan od programa evropske unije da uvedu svoje. Nikad nećete ništa naučiti.

JA
jamama
13:58 17.02.2012.

ne mogu reći da znam puno o agraru i mukotrpnom radu poljoprivrednika i stočara jer sam diejte grada. cijenim njihov rad i uvijek radije kupujem od prave kumice nego od prekupaca , itd ali ono što me jako smeta je njihovo prolijevanje mlijeka. ljudi moji da li znate kolike obitelji danas ne mogu priuštiti mlijeko svojoj djeci, starim članovima obiteljji a vi ga tako porlijevate. veća bi bila korist da ga nekome poklonite. prestrašno !!!!!!!!!!!!!!! ponavljam shvaćam frustracije ali bacanje hrane je za svaku osudu !

KR
kreshabo
11:32 17.02.2012.

Hm ako ima 16 krava koje su muzne od 45 znači da mu to nije primarna zarada ... bolje da ode podržati prosvjed i on će imati koristi od njega !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije