Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zarobljeni stanari

Dizala ne rade. Kako će invalid Ante Jurilj do stana na 4. katu?

'05.03.2013., Karlovac - Stanari zgrade u naselju Grabrik ogorceni sto su im dizala stavljena izvan funkcije. Anti Jurilju u invalidskim kolicima dolazak do stana nemoguca je misija. Photo: Dominik Gr
'Dominik Grguric/PIXSELL'
06.03.2013.
u 17:24

Uz Jurilja koji je u invalidskim kolicima, u stambenoj zgradi od osam katova ima još starijih, pa će im se morati pomoći u nabavi

Kada god poželim u stan ili iz njega, moram zvati majstora da mi pusti dizalo. I to je normalno? – ogorčen je Ante Jurilj, invalid koji živi u stambenoj zgradi u Ulici Maksimilijana Vrhovca 11 u Karlovcu.

 A novac za održavanje? 

Stanari su zaprepašteni jer ne smiju koristiti dizala. Uspinju se neki i do osmog kata, a Jurilj, koji živi na četvrtom i nažalost koristi invalidska kolica, doslovno je odsječen od svog stana. Nedavno je na svim vratima dizala samo izvješena obavijest upravitelja zgrade, gradske tvrtke Inkasator, da se dizala privremeno stavljaju izvan uporabe jer nisu usklađena s posebnim pravilnikom.

– Dizala su privremeno stavljena van uporabe po izvješću Zagrebinspekta. Zakonski smo obvezni napraviti godišnji nadzor svih dizala i ako nisu ispravni, moramo ih zatvoriti – objašnjava viša savjetnica za odnose s javnošću Inkasatora Andreja Barberić.

 Obitelj Glodić također negoduje. Nije jednostavno nositi dječja kolica na peti kat. U ulazu ima još starijih i svi se pitaju kako će do daljnjega obavljati osnovne životne potrebe.

 – Morat ćemo se organizirati, pa im pomoći u nabavci namirnica – nudi privremeno rješenje Petar Glodić.

 Suvlasnici za nastalu situaciju krive prije svih svog predstavnika Mirka Janjatovića, a Jurilj najavljuje i tužbu.

 – Ne znam što ćemo sada napraviti. Upravitelja plaćamo 1600 kuna mjesečno. Samo za održavanje dizala pričuva se tereti sa 615 kuna mjesečno, a dijelovi i iznenadni kvarovi posebno se plaćaju – objašnjava Janjatović. Dodaje da uređenje jednog dizala stoji tridesetak tisuća kuna. U tom ulazu su dva, a potrebno je ugraditi zaštitna vrata. Dosad se ulagalo u obnovu oštećenog pročelja zgrade i krovišta.

 – Dizala su se i dalje mogla koristiti na vlastitu odgovornost jer nije bilo nesreća – tvrdi Janjatović.

 Odgovornost i Inkasatora

Upozorava na odgovornost Inkasatora što su se nenaplaćena dugovanja za pričuvu od 1989. godine popela na oko sto tisuća kuna. Barberić odgovara da se za ulaganja vrijednosti do 15.000 kuna ne mora raspisati javni natječaj, dok se za skuplja moraju.

 – Prioritete određuju suvlasnici, a mi postupamo po tome. Problem, odnosno dizala, mogu riješiti i uz kreditnu potporu jer imaju dovoljno sredstava na računu pričuve – kaže Barberić i dodaje da Inkasator radi na utuživanju dužnika. Dizala nisu stavljena van funkcije samo ovdje, nego i u dva od tri nebodera na Baniji i u I. Kršnjavog 8c.

 – Za tu zgradu na Rakovcu upravo smo potpisali ugovor o rekonstrukciji – otkriva Barberić.

Ključne riječi

Komentara 3

IB
istina_boli
17:42 06.03.2013.

A sto stalno kukate, za to ste se borili , preko nevinih leseva gazili i za to ste se izborili, pa sad uzivajte.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
07:44 07.03.2013.

Stvar je u tome što po nekom novom zakonu se moraju ugraditi zaštitna vrata unutar lifta, da djeca ne bi turala prste i dirala dok je lift u pokretu. Stvar je korisna, iako se to nije nikad dogodilo, ali valjaa imati na umu i trošak. Postoje dvije firme koje održavaju i popravljaju liftove. Kad je došlo do spomenutog zakona, ovi su brzo zgrabili priliku i napravili računicu po kojoj bi troškovi prepravki, uz još neke preinake, da li potrebne ili ne, oni će vam uvijek tvrditi da jesu jer nitko to drugi ne zna, za ova dva lifta bila 200.000 kuna. A radi se samo o dvoja zaštitna vrata.

NE
NeKaTamo
14:01 07.03.2013.

I sama u situaciji da mi je lift neophodan, potpuno razumijem kakav je ovom čovjeku sad problem. Ali prošlo je nekoliko godina od kad se zna da se liftovi moraju urediti. U mojem ulazu je to napravljeno, srećom. Plaćeno je iz pričuve. I nije cijena bila 200.000 kuna. Uglavnom, treba ganjati ljude da plaćaju pričuvu, što mnogi ne rade. Da plaćaju, popravci i preinake bi se rješavali bez problema, a ne da ovako nešto završi u novinama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije