Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohod

Divlje svinje uredno izorale goranske gorice

divlje (1)
presnimila Lj. Risek
07.11.2011.
u 11:51

Vlasnici veselo kažu da im jesensko kopanje i nije potrebno jer su svinje nasade okopale kao da je njima prošao motokultivator.

– Vinograd u Gorancu kod Klenovnika obrađujem već gotovo dvadeset godina, ali tako nešto još nisam doživio – kazao je Josip Paljak iz Lepoglave u čudu gledajući svoje trsje što su mu ga prošlog vikenda sustavno „okopali“ neobični gosti. Naime, svi redovi trsova u goricama, od prvog do posljednjeg, svjetlo dana ugledali su uredno izorani, i to obostrano, a isti prizor u svojim vinogradima zatekli su i ostali vlasnici.

– Sudeći po tragovima, noćno oranje djelo je divljih svinja. To su učinile tako lijepo da izgleda kao da je nasad okopan uz pomoć motokultivatora. Nisu „fulale“ nijedan red, a njuškom su rovale na dubini do desetak centimetara. Nikakve štete nisu pričinile, pa nas zanima što su zapravo tražile – čudio se i gazda Slavko Cerovčec, koji je i svoj vinograd zatekao „obrađen“.

– Znamo da u gustim okolnim šumama ima mnogo divljih svinja i da se okupljaju na obližnjem kaljužištu. No, nikad dosad nisu dolazile u vinograde i pravile štete. Čak ni ljetos, kad su vladale velike vrućine, i kad smo mislili da će upravo u potrazi za osvježenjem poharati vinograde. Ipak, to se nije dogodilo, pa nas stoga čudi ovaj nesvakidašnji „posjet“, to više što je očito da je riječ o velikom čoporu – dodao je Paljak.

I dok pojedini lovci misle da je razlog posjeta divljih svinja bila potraga za otpalim bobicama grožđa ili možda gujavicama, koje su im izvor bjelančevina, Zdravko Križek, predsjednik ivanečkog Lovačkog društva Jelen, misli drukčije:

– S obzirom na to da te životinje imaju odličan njuh, a da su brazde izorale samo pod trsovima, mislim da razlog leži u gnojivu kojim su vlasnici gnojili vinograd. Nešto u njemu očito ih je privuklo – kazao je Križek. I dok mještani veselo komentiraju nesvakidašnje jesensko oranje u svojim vinogradima, mi vam ovu priču donosimo kao simpatičnu predmartinjsku priču iz zagorskih gorica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije