Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Radničke straže danonoćno na ulaznim vratima KIO Keramike

kio
Dragutin Šantoši
19.03.2010.
u 08:22

Sve dok se ne pokrene proizvodnja radnici nikome neće dopustiti iznošenje keramičkih pločica, strojeva ili opreme

Osiromašeni radnici tvornice keramičkih pločica KIO, nakon prosvjeda na ulicama Orahovice i Virovitice, jučer su odlučili do pokretanja programiranog stečaja radničkim stražama danonoćno čuvati ulaz u poduzeće te nikomu ne dopustiti iznošenje gotovih proizvoda, strojeva ili opreme.

Skupine od 30 radnika

Radnici više od tri mjeseca ne rade i ne primaju plaće, žive od pomoći svojih roditelja ili djece, ne plaćaju režije.

Od lokalne vlasti proteklih su dana zatražili pomoć u očuvanju 460 radnih mjesta i pomoć u preživljavanju.

No, osim verbalne potpore Grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije, nisu dobili ništa, a na prosvjedima zamjeraju Ministarstvu gospodarstva što još nije provelo odluku Vlade RH od 3. rujna 2009. godine kojom se traži pronalazak rješenja za restrukturiranje jedine hrvatske tvornice keramičkih pločica. 
– S upravom poduzeća dogovorili smo da će ona idući tjedan pokrenuti programirani stečaj i pronaći strateškog partnera koji bi tvornicu uzeo u najam te nastavio proizvodnju do završetka stečajnog postupka. Kao mogući partneri spominju se tvrtke Tvin, Samoborka te Enmon iz Beograda – rekao je sindikalni povjerenik Miroslav Mitrović, nakon čega su se radnici organizirali u skupine od po 30 stražara koji čuvaju poduzeće. Radnici i sindikat podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je KIO, u kojemu radnici imaju 18 posto udjela, odveo u propast.

Direktor Darko Krmpotić, koji 16 godina vodi tvornicu i danas je vlasnik 61 posto udjela poduzeća, tvrdi da su došli u teškoće zbog krize i nelikvidnosti.

Nitko ne želi pomoći


– Da smo dobili pomoć od 47 milijuna kuna, mogli bismo pokrenuti proizvodnju i servisirati dospjele kredite i druge obveze, tvrdi Krmpotić, ističući da mu je osnovni cilj spasiti radna mjesta. Nejasno je zbog čega nitko u državi, pa ni najveći vjerovnici HPB, HBOR i Fond za razvoj, koji potražuju više od 270 milijuna kuna, ne žele preuzeti odgovornost za opstanak.

Kada su isti investitori 2004. godine u novu tehnologiju tvornice keramičkih pločica poduzeća KIO ulagali dvadesetak milijuna eura povoljnih kredita, nitko nije sumnjao u uspjeh, a danas svi okreću leđa. 
– Moderne korporacije imaju društvenu odgovornost. Sve to može se vidjeti na primjeru KIO-a. To znači da ste upravo vi, svi zaposlenici i uprava, svojim znanjem i umijećem glavni čimbenik uspješnog poslovanja 
poduzeća – govorio je 
2004. godine predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kada je 
u rodnoj Orahovici otvarao suvremenu tvornicu...

Komentara 7

DM
Dan_Marinovic
15:55 19.03.2010.

siguran sam da ce drzava pomoci jadnim radnicima, ljudi drzite se pomoc je na putu!

OB
-obrisani-
14:41 19.03.2010.

Radničke straže danonoćno na ulaznim vratima KIO Keramike ------Poslati Uskok i policiju odmah u KIO-Keramiku--da i ovdje ne misle menađeri i direktor pokrasti ploćice i matrijal i strojve!

UD
udrimuski
08:54 19.03.2010.

dali ostavku, smjenili upravu, da nisu malo zakasnili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije