Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat darovatelja

Davatelji krvi Župe dubrovačke odlučni u bojkotu Crvenog križa

'sisak - 02.07.2009., Sisak - Jucer je odrzana akcija darivanja krvi u HZ-u. Snimio Nikola Cutuk/Vecernji list'
'nikola cutuk'
03.04.2010.
u 09:30

Na akcije idu izravno na Odjel za transfuziju Opće bolnice. Ravnateljica CK Dubrovnik tvrdi da je cijela priča inscenirana i da nisu o tome ni razgovarali

Nastavlja se sukob između dobrovoljnih darovatelja krvi iz Župe dubrovačke i Crvenog križa Dubrovnik.

Župski davatelji, koji po broju u odnosu na ukupan broj stanovnika te općine prednjače u Hrvatskoj, bojkotirali su posljednju akciju koju je organizirao Crveni križ Dubrovnik, te se na davanje krvi uputili izravno na Odjel za transfuziju Opće bolnice Dubrovnik.

Okupljaju 300 davatelja

Tako su postupili da bi dali podršku njihovom voditelju Antunu Žeravici, koji već duže vremena tvrdi da ga čelnica Crvenog križa Dubrovnik Stanka Kodelli ignorira te im ne daje potporu za njihove akcije.

– Trenutačno imamo oko 300 registriranih davatelja krvi, a na svaku akciju odazove ih se stotinjak. Uspjeli smo animirati velik broj mladih ljudi, a u sve smo potrošili previše osobnog novca. Kada sam tražio da nam se podmiri barem dio troškova koje smo imali, naišli smo na neprobojni zid – ističe Žeravica.

Kao primjer navodi da nisu uspjeli dobiti besplatni pokaz za javni prijevoz darovateljicama s više od 20 davanja.

– Sva ona prava koja davatelji u Dubrovniku imaju mi u Župi nemamo, a sva krv ide u istu, Opću bolnicu Dubrovnik, pa ne bi trebale postojati baš nikakve razlike – kaže Žeravica.

Naveo je i druge nelogičnosti, ali i cijelu povijest nesporazuma sa Stankom Kodelli, o kojima smo već pisali u Večernjem listu.

Tako je, nezadovoljan vodstvom Crvenog križa Dubrovnik, Žeravica prije nekog vremena pokušao svoje župljane izdvojiti iz Crvenog križa i osnovati udrugu 'Hvala što postojiš'.

Ekskluziva CK

– Kao jednu od djelatnosti naveli smo darivanje krvi, a to po hrvatskom zakonu nije moguće jer to isključivo provodi Crveni križ, pa od udruge nije bilo ništa. Osuđeni smo na suradnju, ali ona pod ovim uvjetima nije moguća – zaključuje Žeravica.

Stanka Kodelli samo je kratko rekla da je cijela priča inscenirana od pojedinaca i kako do sada niti u jednoj prilici nisu vodili razgovor o potrebama pojedinih ogranaka davatelja krvi, pa ni onih iz Župe dubrovačke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije