Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humano

Darivanje krvi u Podravaca i Prigoraca kao način života

'21.12.2012., Koprivnica - Dobrovoljno darivanje krvi u prostorijama gradskog Crvenog kriza.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
28.12.2012.
u 08:30

Podravsko-prigorski darivatelji krvi već godinama se nalaze u samom hrvatskom vrhu po broju darovanih doza

Stjepan Lončar, Mirko Fogl, Zdravko Fajt i Zlatko Šestak iz Koprivnice, Petar Rac iz Novigrada Podravskog, Petar Kutičić iz Đurđevca ili Josip Hrupek iz Križevaca javnosti možda nisu toliko poznati, ali to su ljudi velika srca koji su prema evidenciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije rekorderi po dobrovoljnom darivanju krvi. Svi oni darovali su više od 110 doza dragocjene tekućine, a ukupno se radi o nevjerojatne 932 doze.

- Prvi put krv sam darovao još 1973. godine. Trebalo je nekako markirati s nastave pa sam s ekipom iz gimnazije išao vidjeti kako to funkcionira - prisjetio se 57-godišnji Lončar, priznavši da su se s vremenom promijenili i njegovi motivi.

- Ispunjava vas sama spoznaja da nekome možete spasiti život. Osjećate se sretni i zadovoljni - kazao je podravsko-prigorski rekorder sa 145 doza.

Za svoju humanost primio je nemali broj priznanja i nagrada, ali ističe da ga brojke ne zanimaju i da će krv donirati dokle god ga bude služilo zdravlje. Istovremeno se trudi animirati što veći broj dobrovoljaca da mu se pridruže.

- Imao sam dosta utjecaja na ljude s kojima sam okružen. Mojim stopama krenula je i kćer, ali i ronioci iz kluba Šoderica u kojem sam član - rekao je Lončar.

Podravsko-prigorski darivatelji krvi već godinama se nalaze u samom hrvatskom vrhu po broju darovanih doza. Od 2008. prikupljeno je 37.354 doza, a samo ove godine njih 8553. Iz godine u godinu evidentan je zamjetan porast broja darivatelja krvi.

- Najveći postotak davanja po broju stanovnika imamo u prekodravskoj općini Gola, a najviše se ove godine prikupilo na području Koprivnice, 5985 doza ili 9,86 posto na sto stanovnika - ponosan je Zdravko Janković, ravnatelj županijskog Crvenog križa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije