Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po pravdu u München

Đapić: Ugovor Ina – MOL dječja je igra u odnosu na Austrijance

\'slavonija-04.06.2009.osijek,hrvatska,u prostorijama gradskog poglavarstva primopredaja gradske vlasti,anto djapic Photo: Davor Javorovic/Vecernji list\'
\'Davor Javorović/PIXSELL
03.07.2012.
u 14:48

Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir pokušat će srušiti presudu arbitražnog vijeća u Parizu prema kojem moraju Strabag&Sauibermacheru platiti 70 milijuna kuna zbog nesagrađenog odlagališta otpada

Grad Osijek spreman je upustiti se u pravnu bitku i podizanjem tužbe pred nadležnim sudom u Münchenu pokušati srušiti presudu arbitražnog vijeća u Parizu po kojoj pet slavonskih gradova mora austrijskom koncernu Strabag&Saubermacher isplatiti gotovo 70 milijuna kuna zbog nesagrađenog regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu.

Zaključak donesen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća bit će iznesen u petak na sjednici javne ustanove "Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije" i ostalim čelnicima gradova osnivača ZOIS-a (Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir). Ulazak u pravnu bitku ujedno znači i angažiranje ljubljanskog odvjetničkog tima dr. Mirka Silvija Tischlera kojemu gradovi trebaju isplatiti avans od 300.000 eura! Naime, samo sat rasprave tog stručnjaka stoji 16.787,92 eura.

S obzirom na to da je riječ o presudi koja, u slučaju naplate, ozbiljno ugrožava gradove (samo Osijeku prijeti plaćanje 30 milijuna kuna), plan je poslije 15. srpnja podnijeti i kaznene prijave protiv petorice Austrijanaca, čelnika ZIPOS-a (tvrtke osnovane u Antunovcu koja je trebala voditi građenje odlagališta), Saubermachera i Strabaga: Gerhardta Streimela Roberta Groupa, Franka Dickera i Erharda Schmidta te Inga Sattlegera. Pričekat će se i vidjeti pristaju li u koncernu da se iz naknade izbaci sporno plaćanje izgubljene dobiti od 5 milijuna eura.

– Ugovor Ina – MOL dječja je igra u odnosu na ugovor sa Strabagom. Hrvatska će se Vlada morati uključiti u ovaj problem, a očekujem i da će DORH i USKOK dodatno pročešljati dokumentaciju – rekao je vijećnik Anto Đapić (HSP) koji je i raskinuo sporni ugovor.

Grad Osijek u Upravnom vijeću ZOIS-a ima tri od sedam glasova i treba pričekati odluku većine. Međutim, upozorio je ravnatelj ZOIS- Milan Kamenko, s obzirom na to da od pet gradova najbolje stoji financijski, moguće je da ovrha ide na njegov račun, a Osijek tužbama od ostalih gradova traži naknadu.

Komentara 5

MV
Mato Vilac
15:57 03.07.2012.

Tko je potpisao ugovor, što je ta osoba/osobe po po struci,....? Tko je radio elaborat o isplativosti posla....? Ugovorili smo i nismo odradili svoju obavezu. U HR je to normalno ali.... Pet milijuna eura dobiti je manje od 70 000 000 000 kuna.To je to kad političari, očito bez veze s realnošću i strukom, odluče nešto raditi....

CA
cavecanem
16:05 03.07.2012.

sat rasprave odvjetnika košta 120000 kuna, dakle izgubili su jedan spor za 70 milijuna kuna, sada će izgubiti i drugi koji će ih koštati još dodatnih 70 što za odvjetnika što za sudske troškove, što za kamate a onaj polančecovv nesretni odvjetnik je bio stvarno povoljan u usporedbi s ovim gospodinom od 120000 kuna/sat mislim da se netko u državnom odvjetništvu već priprema

BA
baba
16:52 03.07.2012.

jedino ovakve stvari mogu nesposobne političare spustiti na zemlju...naučit će se da čitaju šta potpisuju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije