Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Dalmatinci vjeruju Josipoviću i HDZ-u, Kerumu tek 2 posto

'29.04.2010. - Thalassotherapia, Opatija - Predsjednik Ivo Josipovic u posjetu primorsko goranskoj zupaniji posjetio je Thalassotherapia u Opatije nakon ceka je davao izjave za medije. Ivo Josipovic i
'Photoshop'
19.05.2010.
u 17:25

Čak 19 posto anketiranih izjasnilo se da neće izići na sljedeće izbore, a 13 posto ne zna kome će dati svoj glas.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju podržava 56 posto Dalmatinaca, a njih 33 posto je protiv.

Uspravno, ne ponizno

Rezultat je to istraživanja studenata splitskoga Pravnog fakulteta koje je pod vodstvom prof. Onesina Cvitana provedeno na reprezentativnom uzorku od pet tisuća ispitanika u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županije. Od tih 56 posto 33 posto ističe da u EU moramo ući samo kao partneri (uspravno), a ne ponizno.

Dalmatinci od svih političara najviše vjeruju predsjedniku RH Ivi Josipoviću (23 posto), a na drugome mjestu je predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kojoj vjeruje 20 posto ispitanika. Ostali političari nisu ni blizu tim postocima (Ž. Antunović, L. Bebić, R. Čačić, Darinko Kosor, S. Mesić, Z. Milanović).

Na sljedećim izborima, prema istraživanju, u 4 dalmatinske županije HDZ će dobiti potporu 22 posto anketiranih, a SDP 15 posto. Čak 19 posto ispitanika izjasnilo se kako na izbore neće izići, a 13 posto ih ne zna za koga će glasovati. Hrvatska građanska stranka splitskoga gradonačelnika Željka Keruma dobit će podršku "samo" 2 posto anketiranih. HNS bi mogao računati na 4 posto glasova ispitanika, kao i koalicija HSP-HČSP.

Među 17 pitanja bilo je i kako ocjenjujete borbu Vlade protiv korupcije. Čak 66 posto od 5000 Dalmatinaca odgovorilo je "loše i iznimno loše", a 24 posto odgovorilo je "dobro".

Loša središnja vlast

Zanimljivi su i odgovori o smanjenju broja županija. Čak 50 posto je za smanjenje. Od toga 25 posto ispitanika misli da treba ustrojiti 6 regija (Dalmacija, Istočna Slavonija, Središnja Slavonija, Zagorje, Središnja Hrvatska i Zagreb). Smanjenje broja županija na tri statističke regije tretirane u aktima EU 13 posto ispitanika smatra dobrim rješenjem, a 12 posto ih je za to da ih bude koliko i zajednica općina 1991., kad ih je bilo 11. Za sadašnji broj županija izjasnilo se 28 posto anketiranih. Čak 59 posto Dalmatinaca smanjilo bi broj općina, a 24 posto ih se tomu protivi. Lošim i iznimno lošim 60 posto ispitanih drži odnos središnje vlasti prema lokalnoj samoupravi.

Komentara 2

12
12foryou
17:50 21.05.2010.

mister1 - bit ce si ti prije neki zatucani dudek sa zlobnim komentarima. bezi dudek i podji pomust kravicu. vime joj je nateklo.

MM
Mladen Miletić
18:42 19.05.2010.

Dalmatinci vjeruju Josipoviću i HDZ-u, Kerumu tek 2 posto, stvarno nemogu vjerovati da su toliko jako preglupi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije