Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pulska odbijenica

Dado Topić: Ne bih ni Madonni dopustio da nastupi u Areni

dado topić
Hrvoje Jelavić
13.04.2010.
u 20:03

Kakvi su kriteriji po kojima netko ocjenjuje umjetničku vrijednost, pitaju poznati pjevači, koji bi i sami mogli lako postati tema sličnog povjerenstva.

Povjerenstvo koje odabire ljetne programe za ovu godinu u Areni odbilo ih je čak osam. Prema riječima Bernarda Zenzerovića, programi moraju štititi ugled amfiteatra i biti na umjetničkoj razini. To bi značilo da odbijeni programi nemaju umjetničku razinu, a među takvima je i jedna skupina plesača flamenka iz Madrida. No, našu je javnost najviše zaintrigirala treća odbijenica Thompsonu te prva Halidu Bešliću.

Tržište diktira vrijednosti

Naši poznati pjevači o tome imaju različite stavove.

– Obojica pjevača imaju vrijednosti i trebala bi nastupiti u Areni, no jako bih volio znati kriterije prema kojima netko ocjenjuje što je umjetničko, a što nije. Za Thompsona je posrijedi politika, a Bešliću je zabranjen nastup zato da ne bude samo Thompson odbijen. Povezano uz umjetnost, zanimaju me kriteriji prema kojima je Elio Pisak imao koncert u Areni – kazao je Mirko Cetinski. Dado Topić kaže da u današnjoj hiperprodukciji kiča tržište određuje vrijednosti.

– Arena je gotovo sveto mjesto i treba je poštovati pa bi povjerenstvo trebalo donijeti odluku da u Areni budu samo opera, balet, umjetnički film i slično. Ne bih ni Madonni dopustio da nastupi u Areni, pa ni rokerima jer rokerski imidž nije za takav monument – misli Topić. Alka Vuica odluku smatra sramotnom.

– Zar je veći umjetnik Goran Bregović s trubačima i narodnom romskom glazbom? Bešlić je danas već klasika, a da Thompson pjeva na engleskom, bio bi u vrhu pop-glazbe. Ustašku ikonografiju treba zabraniti zakon, a ne da to čini Thompson. Mislim da je ova odluka za tužbu Strasbourgu jer se ugrožavaju ljudska prava – tvrdi Alka Vuica.

Status kazališta

Dražen Turina Šajeta kaže da Thompson ne bi trebao pjevati nigdje u Istri, koja njeguje antifašizam.

– Iako ni Halid nema veću umjetničku vrijednost, on bi mogao pjevati u Areni jer ne nosi negativni politički naboj. Ako će Arena imati status kazališta, ne trebaju ondje pjevati ni Thompson, ni Bešlić, ni mnogi drugi. Hram kulture neka bude hram u kojemu mogu nastupati jedna Tamara Obrovac ili Josipa Lisac – misli Šajeta.

Ključne riječi

Komentara 8

LU
luena
23:21 13.04.2010.

Ovaj Dado Topic jeli to taj ,koji je dobio u Osijeku na sudu batina od njegove rodbine ?... ;)

MA
mar06mir
12:05 14.04.2010.

\"Dražen Turina Šajeta kaže da Thompson ne bi trebao pjevati nigdje u Istri, koja njeguje antifašizam.\" Kao da ostatak Hrvatske njeguje fasizam. Sudeci po ovom majmunu prije bih rekao da Istra njeguje idotizam.

LU
luena
20:54 13.04.2010.

E ,kad nemoze MPT...nemogu ni jedna od ove dvije,nit iko drugi...ovo je vise neg bezobrazno koju hajku na covjeka prakticirate,savim bezrazlozno... nemoz ni Dado ,ni Colic nitko...Inace vam treba arenu dici u zrak...Pa se slikajte sa njom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije