Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrava prehrana

Đaci učili zašto je važno redovito jesti voće i povrće i piti puno vode

projekt '' Učimo zajedno do zdravlja'' (1)
Udruga Nutricionizam Balans
26.02.2013.
u 12:18

Hrvatska je četvrta u Europi po pretilosti djece, a razlog su tome, kažu stručnjaci, brza hrana i premalo kretanja

OSIJEK - Petnaest djevojčica i isto toliko dječaka OŠ Ladimirevci nedaleko od Osijeka o pravilnoj su prehrani učili u radionicama. Riječ je o projektu \"Učimo zajedno do zdravlja\" za djecu od sedam do 11 godina, a kojeg provodi Udruga Nutricionizam Balans, a sufinancira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

- Ispitali smo prehrambene i životne navike učenika, znanje o pravilnoj prehrani te smo mjerili tjelesnu masu i visinu učenika od prvog do četvrtog razreda. Na temelju toga odabrali smo polaznike - kažu u Udruzi.

Djeca su učila o važnosti redovitih obroka i svakodnevnog konzumiranja voća i povrća. Znaju i objasniti piramidu pravilne prehrane, kao i zašto je unos vode važan za organizam.

- Pripremili smo edukativna predavanja i za njihove roditelje kako bi što bolje i uspješnije utjecali na promjenu prehrambenih i životnih navika djece - ističu.

Planirana je i izrada brošure o pravilnoj prehrani djece u tisuću primjeraka, a koji će biti podijeljeni Osječanima, kako bi se što veći broj građana uključio u ovaj projekt.

Posljednja istraživanja navode kako su školska djeca u Hrvatskoj na četvrtome mjestu u Europi po pretilosti, odnosno više od 20 posto djece ima problema s prekomjernom tjelesnom masom - debljinom.

- Razlog svemu tome je upravo nepravilna prehrana i način života odnosno prekomjerna konzumacija brze hrane, slatkiša, gaziranih pića te premalo kretanja i predugo sjedenje uz televiziju i računalo - zaključuju nutricionisti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije