Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć radnicima

Čobanković: U rješavanje problema Đakovštine ulaze i banke

čobanković (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
24.09.2011.
u 12:50

Slijede razgovori s bankama, nakon čega ćemo se ponovno sastati s radnicima, rekao je ministar.

U rješavanje problema bivših radnika posrnule Đakovštine Vlada RH će uključiti i banke. Dogovoreno je to na sastanku ministra Petra Čobankovića s radnicima i đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem.

- Pokušat ćemo iznaći određene načine da premostimo ovo razdoblje, kako bi uposlenici što prije došli do svog novca. Idući tjedan ćemo razgovarati s bankama, a za desetak dana ponovno ćemo se sastati s radnicima – izvijestio je Čobanković nakon 45-minutnog sastanka.

Sudski sporovi mogli bi trajati i do tri godine

Oko 500 bivših radnika mlinsko-pekarskog diva potražuje ukupno 26 milijuna kuna neto za optremnine, i još sedam milijun kuna ze dionice tvrtke koje su otplaćivali sedam godine. Sva imovina poduzeća je prodana i nemaju se od čega naplatiti. Boreći se za svoja prava, danima su prosvjedovali.

Ministar je istaknuo kako bi se u stečaju moglo prikupiti oko 54 milijuna kuna, od toga 40 milijuna tužbama, no sudski sporovi bi mogli trajati i do tri godine.

- Sve što se prikupi, prihod je uposlenika do njihovog namirenja – rekao je.

Na upit novinara kako je moguće da građani u ovoj državi rade, a ne dobivaju plaću, odgovorio je da "iskreno vjeruje da je takvih sve manje". Presude u slučaju Đakovštine mogle bi, dodao je, biti korisne za cijelu državu jer će onemogućiti da se raznim kompenzacijama namiruju oni koji nisu u prvom redu prioriteta.

Sumnjivi krediti

Radnici, pak, ni jučer nisu imali osmijeh na licu.

- Cijenimo i vidimo ministrov trud, no nismo daleko odmakli od prošlotjednog sastanka u Zagrebu. Dobra volja postoji, no apelirala bih da se to riješi što prije jer nemamo vremena mjesecima čekati sudove – istaknula je Sanja Katić, u ime Koordinacije radnika Đakovštine d.d u stečaju, dodavši kako nema potrebe za nastavkom prosvjeda. Mnogima od njih prestala je stizati naknada s biroa, a nekima su isključeni i struja i voda jer nemaju novca ni za kruh.

- Inzistirat ćemo prema Vladi da donese odluku o jednokratnoj pomoći radnicima koji su u dosta teškom stanju – poručio je gradonačelnik Vinković. Prozvao je i banke na odgovornost, ustvrdivši kako je u Đakovštini "u zadnje vrijeme bilo dosta sumnjivih kredita, budući da je bila u blokadi", kao i da je "prikazivano krivo izvješće o poslovanju tvrtke". Dodao je i kako su banke u stečajnom postupku naplatile "lihvarske kamate".

Komentara 20

BI
bilikamen
14:18 24.09.2011.

E što će Čobi eiješiti problem.............. ..............kad je taj nešto riješio? Problemi svih problema hrvatske, danas se riješavaju u Den Haagu, Zato bi bilo bolje da je predsjednik Josipović, premijerka Kosor, vlada i sabor sada tamo. Tamo se brani danas brani čast Hrvatske. Tamo su nam banke i ključ za otvaranje svih problema. Tamo su nam oni koji su stvarali i branili HRVATSKU.

CH
chemica
14:32 24.09.2011.

Kako je moguće da građani rade, a ne dobijaju plaću...Taj civilizacijski \"fenomen\" još ne viđen na ovim prostorima je uveo upravo HDZ, još onih tragičnih devedesetih. U svim državama u kojima smo živjeli, radnika se UVIJEK plaćalo, samo u domoljubnoj njihovoj je došlo do \"manjih\" promjena po tom pitanju. Austrougarska, stara Juga, SFRJ, u svim tim državama je ovakva praksa nezabilježena. Oklen to našim domoljubima...Možda od Turaka? Mi u Zagrebu nismo nikada živjeli pod Turcima pa ne poznajemo taj divljački sustav vrijednosti, ali to je jedino tumačenje. Sišli divljaci s planine i odmah zavladali korupcija i svaki drugi oblik lopovluka. Ukradi penzićima, ukradi radnicima, ma ukradi svima i sve to daj SEBI. Rođama i zemljacima.

PA
panco2
09:51 25.09.2011.

-nitko nije nedodirljiv-osim sudaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije