Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

"Čelništvo se uhvatilo u koštac s neprimjerenim ponašanjem"

čelić
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
22.04.2010.
u 16:54

PU karlovačka ima znanje i kvalitetne projekte da u dogledno vrijeme vrati povjerenje građana i da policijskog službenika predstavimo kao prijatelja i pomagača građana koji poštuju zakone.

Po objavi teksta o nekoliko događaja koji su u posljednje četiri godine "uzdrmali redove" Policijske uprave karlovačke i ugrozili njezin ugled, a sigurnost građana donekle u javnosti učinili upitnom, zamolili smo Josipa Ćelića, koji je na čelu uprave od ožujka prošle godine, da nam objasni što se zapravo zbiva.

- Takozvani ‘slučaj Ajkić’ bio je samo vrh sante što aktualnih što ‘naslijeđenih’ događanja u policijskim službama, kakvih u policiji ne bi smjelo biti?

- Čelništvo Policijske uprave karlovačke odlučilo se uhvatiti u koštac sa svakim oblikom neprimjerenog ponašanja svojih djelatnika. U ‘slučaju Ajkić’ je protiv osam policijskih službenika pokrenut disciplinski postupak, njih šest udaljeno je s dužnosti, a protiv tri je PU proslijedila kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. To nije kaos u PU karlovačkoj, kako je preneseno javnosti, nego odraz volje čelništva da se bori protiv svih oblika kriminaliteta, počevši od svojih redova.

- Vode se postupci i protiv četiri načelnika policijskih postaja?

- Pokrenula ih je Policijska uprava zbog propusta u radu i nesavjesnog obavljanja službe. Jedan je načelnik proglašen krivim, a tri su postupka u tijeku. To govori koliko smo spremni i odlučni u profesionalizaciji i depolitizaciji. Smjene u policiji ne smiju se događati svake četiri godine nego isključivo na temelju rezultata rada svakoga policijskog službenika, bio on na radnom mjestu policajca, načelnika postaje ili uprave. Rad temeljimo po zakonima i pravilima struke, a tko radi suprotno, snosit će posljedice. Prije godinu dana nisam došao nikoga smijeniti, svi djelatnici imali su prilike dokazati odgovornost i kvalitetu u obavljanju policijskog posla i nemaju zašto brinuti ako rade odgovorno i profesionalno. Kompromisa s neradom i neznanjem ne može biti i svatko je za sebe odlučio je kakav će status imati unutar ove policijske uprave.

-  Premještaji i smjene u upravi izazvali su poprilično nezadovoljstvo. Koliko to utječe na njezin rad?

- Od jeseni napravio sam nekoliko kadrovskih promjena koje su isključivo bile rezultat analize rada i ponašanja u službi. Vrijeme će pokazati koliko su moje odluke bile dobre. Nisam zadovoljan javnosti iznesenim izrazom smjene, jer je u ‘smjenama’ bilo i napredovanja. Na niže rangirana mjesta premještene su osobe koje nisu ulagale dovoljno truda niti su imale dovoljno znanja. Ne mogu dozvoliti da policijske postaje vode ljudi protiv kojih su zbog neodgovornih ponašanja pokrenuti disciplinski postupci. Razumljivo je da su nezadovoljni jer su premještani na niže rangirana radna mjesta za koja, zapravo, i imaju odgovarajuću stručnu spremu i zvanje.

 - Poljuljan je ugled policije, nažalost i velike većine onih koji savjesno rade, a građani su donekle nesigurni. Kako to riješiti?

- U sklopu zadnjih događanja objavili ste nedavno presjek „afera“ koje je ova PU imala unazad četiri godine, ali žalosti me što iz tih primjera niste zaključili da su i prethodni čelnici, kao ja sada, osuđivali kriminalna ponašanja policijskih službenika zbog čega su i otpušteni iz službe. Takvi službenici godinama štete našoj Policijskoj upravi jer se mišljenje javnosti reflektira na to hoće li građani prihvaćati policiju i ocjena je uspješnosti njezina rada. Naše mjerilo uspješnosti rada i osnovna orijentacija u radu proklamiraju načelo da uspjeh policije ovisi o odobravanju građana. Ne bi bilo ispravno da se takve policijske službenike poistovjećuje sa svim drugim službenicima ove PU koji odgovorno, profesionalno i zakonito rade posao. Postavlja se pitanje što su moji prethodnici poduzimali nakon tih događaja, a evidentno je da su podnijeli odgovarajuće prijave i procesuirali ih, što je rezultiralo stegovnim mjerama i udaljenjima iz službe.

Svjestan sam da reorganizacija policije iz tradicionalnog u moderni sustav policije kao javnog servisa građana traje i ne može se ostvariti u kratko vrijeme, ali PU karlovačka ima znanje i kvalitetne projekte da u dogledno vrijeme vrati povjerenje građana i da policijskog službenika predstavimo kao prijatelja i pomagača građana koji poštuju zakone. Nadam se da zadnji događaji koji su plijenili interes javnosti neće narušiti povjerenje građana u rad ove uprave. Pozivam ih neka prijave sva kriminalna ponašanja, jer jedino tako zajednički možemo poboljšati kvalitetu življenja u našoj zajednici.

- O nekim događajima ne izvješćujete javnost, mediji vas preduhitre pa se čini da ponešto prikrivate. Zašto?

- Osvrnuo bih se na krivolov policijskog službenika u Ogulinu. Tvrdim da je uprava samoinicijativno utvrđivala nezakonitosti u njegovu ponašanju. Po završetku kriminalističkog istraživanja obavijestili smo javnost. Nije točno da smo za događaj doznali od medija. Osvrnut ću se i na neuljudno i neprofesionalno javljanje djelatnika OK centra na poziv građanke koja je prijavila neprimjereno ponašanje jednog vozača u Karlovcu. Javno se ispričavam, iako smo to početkom tjedna u našim prostorijama učinili i osobno. Izražavam žaljenje što se dogodio ‘slučaj Ajkić’ i želim upozoriti na neke bitne činjenice: prvo priopćenje PU medijima bilo je utemeljeno na informacijama kojima je čelništvo raspolagalo za upita novinara, utemeljenim na službenim zabilješkama i izvješćima policijskih službenika, koji su uslijedili nakon niza metodoloških propusta službenika koji su postupali nakon događaja; oštećeni nije podvrgnut pet nego jednoj operaciji; nije na mjestu događaja ležao nego je i kamerama zabilježeno njegovo kretanje po benzinskoj postaji i telefoniranje; A.A. su po dolasku na intervenciju naši službenici odvezli u bolnicu jer je Hitna pomoć bila spriječena i nakon što je utvrđeno da neće odmah doći po policijskom pozivu; bolnička prijava o teškim ozljedama datirana je 28., a u PU zaprimljena 31. ožujka u 10.33 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije