Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI

Brojni invalidi nemaju ni 300 kuna za rješenje za povlastice

invalidi
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
11.05.2010.
u 16:12

Od 375 članova Udruge osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distrofičara i tjelesnih invalida, 150 je na području od posebne državne skrbi.

Iznenađujuće velik je broj osoba s invaliditetom koje još nisu evidentirane u bilo kojoj udruzi. Razlog tome je što nemaju rješenje o postotku invaliditeta, koje izdaje Zavod za mirovinsko osiguranje i stoji oko 300 kuna, a preduvjet je za ostvarivanje prava i povlastica.

Žive od oko 1000 kuna

Utvrdila je to Udruga osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distrofičara i osoba s tjelesnim invaliditetom grada i županije za obilaska Tounja, Josipdola, Plaškog i Saborskog. Upravo na područjima od posebne državne skrbi osobe s invaliditetom imaju najviše problema, zbog čega je pokrenut projekt ‘Tri dimenzije života’, vrijedan 236.284 kune. Obuhvaćeno je 108 korisnika sa spomenutih područja, održane su eduaktivne radionice i tiskana u 500 primjeraka informativno-edukativna brošura ‘'U nama je sutra'’. Sadrži informacije o važnosti fizioterapije za djecu s cerebralnim oštećenjem te naputke kako potražiti pomoć putem SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja. Ujedno je podsjetnik da na tim područjima od posebne državne skrbi postoji velika potreba za još većom skrbi.

– Osobe s invaliditetom u Tounju, Josipdolu, Plaškom i Saborskom većinom su korisnici socijalne pomoći. Žive od oko 1000 kuna mjesečno pa ne mogu ishoditi i platiti rješenje. Za dvije smo osobe pisali molbe Centru za socijalnu skrb, koji je odobrio jednokratnu pomoć. U Plaškom smo održali nekoliko edukativnih radionica, jer osobe s invaliditetom na području od posebne državne skrbi ne znaju da mogu ostvariti neke povlastice ako imaju rješenje o invaliditetu - od besplatnog parkiranja do manjih telefonskih računa – kaže predsjednica Udruge Gordana Jurčević.

Županija će pomoći

Dodaje da je od 375 članova Udruge njih 150 na području od posebne državne skrbi.

– Od Županije smo tražili da uz Grad i Ministarstvo zdravstva sudjeluju u programu ‘Mobilnost’, kojim želimo osigurati novac za korištenje posebnog vozila za prijevoz teško pokretnih ili osoba u invalidskim kolicima do liječnika – rekla je Gordana Jurčević. Glasnogovornik Bernardo Pahor rekao je da će Županija pomoći u sufinanciranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije