Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječke ideje

Brod budućnosti i sunčano-vjetroelektrana

\'13.09.2010. Krivi put -  Vjetroelektrane u Lici na Velebitu u blizini Krivog puta. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Goran Kovačić/PIXSELL
29.02.2012.
u 16:41

Inovacije grupe riječkih stručnjaka bit će predstavljene 14. ožujka u Kampusu na Trsatu

Sunčano-vjetroelektrana i brod budućnosti dva su inventivno idejna projekta koje su u ime grupe riječkih stručnjaka danas u HGK – Županijskoj komori Rijeka predstavili Ivan Vrsalović i Miodrag Radić. Potporu imaju, kako kažu, od Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Jedinstvena u svijetu, kombinirana sunčano-vjetroelektrana na jednome stupu osigurala bi jeftinu energiju. Prilagođena, ugradila bi se i na brod budućnosti, koji bi osim sunčeve energije i vjetra koristio energiju strujanja valova. Ovom se inovacijom, kažu, unapređuju performanse vjetroelektrane. Na istom nosivom stupu postavlja se kolektor s fotonaponskim ćelijama pa takva rješenja, uz minimalna ulaganja, daju najjeftiniju električnu energiju. Moguće ih je, čulo se na predstavljanju, ugraditi na priobalju i kopnu, senjska bura bila bi primjer najefikasnijeg iskorištavanja čistog i obnovljivog izvora energije. Brod budućnosti dužine je 400 i širine 140 metara, što izlazi iz sadašnjih standarda luka, a dostizao bi brzinu od 15 čvorova, što jest sporo, ali nema zagađenja. Hoće li biti interesa ulagača za ove dvije inovacije, znat će se nakon prezentacije koja je najavljena za 14. ožujka u Kampusu na Trsatu. Bila bi to svakako prilika za domaću proizvodnju, jer primjerice 70 posto danskog izvoza čini upravo njihova proizvodnja vjetroturbina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije