Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaređenje

"Božja ruka bila je nada mnom. Gospodin je sačuvao moj život"

'mladomisnik3_anp_sis_300610'
''
02.07.2010.
u 06:05

Djetinstvo je 26-godišnak proveo u okupaciji na Banovini, gdje je ostao bez oca, a vihor Oluje odveo ga čak u Srbiju odakle se kao dječak sam vratio.

Povijest župe Gora ne sjeća se mladomisnika, a sada smo dobili velečasnog Ivana Grbešića. Ovo je dar što ga učini Gospodin, ushićeno kaže don Paško Glasnović, upravitelj župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na novouređenom, posebno ukrašenom i proširenom svetištu na otvorenom, uz župni dvor u Gori, mnoštvo vjernika, uz puno svećenika, prijatelja iz cijele Hrvatske, bogoslova iz Zagreba, Đakova i čak iz Rima, nazočilo je prvoj službi Božjoj 26-godišnjeg mladomisnika, rodom iz Gornje Budičine.

Rano djetinjstvo proveo je u okupaciji na Banovini, gdje je ostao bez oca, a vihor Oluje odveo čak u Srbiju, iz koje se kao dječak sam vratio i udomio kod rodbine. Novo mjesto boravka postalo mu je selo Strašnik, u župi Gora. Tu je pokrenuo rujanski križni put iz okolnih sela prema župnoj crkvi, potaknuo žive jaslice u božićnoj noći, predložio izlaženje župskog glasila Naše Gore list, okupio Biblijsku zajednicu mladeži...

– Božja ruka bila je nada mnom. Gospodin me sačuvao, očito je da On ima neki plan s mojim životom. On je sačuvao moj život, a ja Mu poklanjam svega sebe – kaže mladić, čije je svećeničko geslo iz evanđelja Luke "Velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!".

Nakon dvije godine studiranja u Zagrebu nastavio je u Rimu, na čuvenim papinskim učilištima Lateran i Gregorijana, kamo će opet na jesen, na stjecanje magisterija, još godinu dana. Uoči prve mise, I. Grbešić predvodio je dugačku procesiju od gorske kapele sv. Ivana i Pavla, uz prvomisnike nove sisačke biskupije, Roberta Janjića iz Kutine i Mate Malekinušića iz Popovače.

O svećeničkom poslanju, uz potporu "Ne boj se. Ivane, Bog je s Tobom zauvijek", nadahnuto je propovijedao njegov prijatelj sa studija u Rimu Borna Puškarić, a na kraju slavlja novom mladom svećeniku predana je osobna poruka s posvetom i slikom pape Benedikta XVI. Tijekom ljeta službu će najviše obnašati u Gori, već je misu služio u novoj kapelici rodne Budičine, a u nedjelju će u Hrastovici, gdje je kršten 1984. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

SU
sudbinski
13:43 05.07.2010.

Eto kako lupaš. Pogledaj broj pregleda ove vijesti i usporedi je s nekoliko vijesti iznad i ispod. I vidi čuda, ova je vijest čitanija što znači da ljudi takvih tekstova na vecernji.hr traže. Riječ je o lokalnom izdanju, regiji, a ljude na lokalnoj razini zanima njihov svećenik, obrtnik, čudak, a ne, kao vjerojatno tebe, sise i guzice i maloumne svađe maloumnih političara. Pozdravljen budi.

TE
tech2005
19:38 02.07.2010.

hajd da je ovakav članak objavljen u Glasu koncila, ali vi u Večernjem.. možda je vrijeme da promjenite naziv.. stvarno ste smeće od novina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije