Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Bosanac smijenjena zbog duga: Žao mi je što nisam sve dovršila

vesna bosanac
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
28.06.2013.
u 12:24

Udruga liječnika dragovoljaca i braniteljske udruge oštro su reagirali na smjenu dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice

Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac odlukom Vlade RH razriješena je dužnosti. Uz Bosanac istom odlukom dužnosti su razriješeni i članovi Upravnog vijeća bolnice Ivanka Mihajlović, Mirjana Ivanković i Anđelko Lučić.

Udruga liječnika dragovoljaca, potpomognuta braniteljskim udrugama, oštro je reagirala na smjenu dr. Vesne Bosanac, koja je prije tri dana smijenjena zajedno s drugim ravnateljima bolnica koje su u minusu.

– Smatramo da je došlo do zabune smjenom dr. Vesne Bosanac s mjesta ravnateljice vukovarske bolnice. Ako se to ne ispravi, nijedan branitelj neće doći u Knin na proslavu Dana domovinske zahvalnosti – kazao je Josip Klemm u ime svih braniteljskih udruga na konferenciji za novinare Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991.

– Njenom smjenom Zoran Milanović počinio je najgori mirnodopski zločin nad Vukovarom, to je gora granata od svih koje su na Vukovar padale. Vesna Bosanac je simbol opstanka i borbe svih koji su krenuli u obranu Vukovara još goloruki. Zoran Milanović ne zna što je ratna opasnost, a ona je vodila zdravstvenu službu u gradu u okruženju, on ne zna što je to pod mitraljeskom vatrom trčati po lijekove – rekao je dr. Andrija Hebrang, počasni predsjednik UHLD-a, ističući da je neshvatljivo smijeniti humanitarku koja je "liječila i JNA vojnike i srpske civile pod jednakim uvjetima kao i druge".

Dr. Bosanac zaslužna je što je vukovarska bolnica opremljena i CT-om i MR-om, opremom na visokoj razini pa Vukovarci ne moraju u Osijek na preglede, a bolnicu je, tvrdi Hebrang, vodila bolje od svih ostalih ravnatelja općih bolnica u Hrvatskoj. Dug nije stvorila ona, nego država, ističe. Hebrang je naveo kako su sve opće bolnice u Hrvatskoj 2012. godine dobivale 160 milijuna kuna za stacionarno liječenje, a 2013. godine 128 milijuna. Za konzilijarno-specijalističku zaštitu lani 67 milijuna, a ove godine 57 milijuna. Vukovarska bolnica dobila je 6,2 milijuna kuna, a samo plaće iznose 7,4 milijuna kuna te je ustvrdio da je smanjeno financiranje samo uvod u "čistku" nepodobnih. Dr. Ante Ćorušić dodao je da pojedine bolnice na čelu kojih su ravnatelji koje je imenovala aktualna garnitura imaju i deset puta veće dugove, ali ih ne smjenjuju, navodeći pritom KB Zagreb.

Za sanacijskog upravitelja Opće županijske bolnice Vlada RH imenovala je Davora Arežinu. Predsjednica Sanacijskog vijeća je Sanja Predavec, dok su Jozo Milanković i Melita Jukić izabrani za članove istoga vijeća. Do smjene Bosanac i imenovanja sanacijskog upravitelja došlo je radi višemilijunskih dugovanja koja bilježi vukovarska bolnica. Inače, bolnica je za vrijeme Bosanac i u cijelosti obnovljena te opremljena suvremenim medicinskim uređajima. Arežina je godinama bio u vrhu vukovarske tvrtke Borovo gdje je obnašao razne dužnosti.

Bosanac je rekla da zna za odluku Vlade ali i da, s obzirom da još nije dobila nikakvo Rješenje iz Zagreba, ne želi ništa komentirati.

- Žao mi je što nisam uspjela provesti sve projekte koje sam planirala. Međutim, to će sada ostati na nekom novom ravnatelju, rekla je Bosanac dodajući da trenutni dug vukovarske bolnice iznosi 43 milijuna kuna. Poslije razriješenja ratna i donedavna ravnateljica vukovarske bolnice ostat će raditi kao liječnica na Odjelu pedijatrije. Uvjete za odlazak u mirovine stječe tijekom iduće godine.

Bosanac je rekla da zna za odluku Vlade ali i da, s obzirom da još nije dobila nikakvo Rješenje iz Zagreba, ne želi ništa komentirati.

– Žao mi je što nisam uspjela provesti sve projekte koje sam planirala. Međutim, to će sada ostati na nekom novom ravnatelju, rekla je Bosanac dodajući da trenutni dug vukovarske bolnice iznosi 43 milijuna kuna. Poslije razriješenja ratna i donedavna ravnateljica vukovarske bolnice ostat će raditi kao liječnica na Odjelu pedijatrije. Uvjete za odlazak u mirovine stječe tijekom iduće godine.

>>Novi sanacijski upravitelj vinkovačke Opće bolnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije