Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarske majstori

Bjelovarske učenice Gabrijela, Matea i Nikolina vrhunske chefice

Kuharice Bjelovar (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
02.12.2011.
u 13:18

U Varaždinskim Toplicama na Danima hrvatskog kulinarstva bile su prvi put i odmah su osvojile prvo mjesto na 6. Karmelija kupu

Premijerni nastup i odmah trijumf! Uspjeh je to koji su proteklog vikenda u Varaždinskim Toplicama na 8. Danima hrvatskog kulinarstva polučile učenice bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole pobijedivši na 6. Kamelija kupu. Matea Tozin, Gabrijela Rihtarić i Nikolina Buček pod mentorstvom Jasne Ivanišević vještinom i znanjem zadivile su ocjenjivački sud od vodećih imena hrvatskog kulinarstva.

Tri slijeda

Način na koji se odvijalo dvodnevno natjecanje govori da su mlade kuharice za pobjedu doista morale pokazati da „znaju znanje“.

– Prvi dan svaka od devet ekipa dobila je košaru s namirnicama i rok od 60 minuta da napiše recepturu po kojoj će sutradan izvesti meni od tri slijeda – objašnjavajući propozicije, kazala je J. Ivanišević napominjući da su u tom dijelu ekipama savjetom mogli pomagati i njihovi mentori.

– Za hladno predjelo napravile smo "svinjski lungić na bijelo" s prilogom od trokutića izrađenih od pirea od graška i nadjeva od riže i sira ribanca – objasnila je Matea Tozin dodajući da pripremljeno jelo servirano na tanjuru izgleda efektno, atraktivno i decentno, što se uz sam okus u ocjenjivanju također boduje. Za glavno jelo su izradile, kako kažu, “goveđu pisanicu na naš način” s čak tri priloga, dok su za desert ponudile “kraljevsku jabuku”.

Još žele puno učiti

Tvrde da nije bilo treme iako su se, kažu, na početku ipak malo spetljale, no brzo su se pribrale i sve odradile kako su zamislile. U pripremi jela ekipama mentori nisu smjeli pomagati, tako da su za pobjedu ipak same najviše zaslužne.

– Djevojke su vrijedne i tijekom praktične nastave pokazuju veliku zainteresiranost pa je pobjeda doista odraz njihova znanja i vještine – pohvalila ih je mentorica. Naše pitanje – što im znači pobjeda i činjenica da su ove godine najbolje u Hrvatskoj – na lica ovih mladih kuharica izmamilo je samo sramežljivi osmijeh. Skromno su poručile da im pobjeda laska, no ipak moraju još puno toga naučiti.

Ključne riječi

Komentara 2

GP
GP66
14:51 23.12.2011.

Bravo djevojke Novinar sjedi 1,postoji li po tvom misljenju nasa rijec za CHEFICE?????

MA
Marivs
12:25 08.12.2011.

Bravo djevojke. Čestitke mentorici. Samo još jedan od dokaza da je turističko ugostiteljska prehrambena škola vrlo vrijedna i kvalitetna . Nažalost i jako podcijenjena od samih mladih ljudi te njihovih roditelja. Ne , to nije škola konobarčina i pralja uu kuhinjama,nego jezgra i ćelija razvoja naše turističke zemlje . Dragi narode vrijeme je da se to prepozna kao u svim drugim civiliziranim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije