Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bilo spasa

Bilokalnik Drvo ide u stečaj, radnici u suzama napustili pogone

'11.01.2012., Koprivnica - Prosvjed 150 radnika tvrtke za preradu drveta Bilokalnik jer je uprava tvrtke najavila da ce ih sve otpustiti.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/4
23.03.2012.
u 21:15

Oko 140 radnika ostaje bez posla, većina ne zna kako će preživjeti sljedećih nekoliko mjeseci

Menadžment tvrtke Bilokalnik Drvo u petak je donio odluku da podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom. Razlog je nesposobnost tvrtke za plaćanje svojih obveza, nemogućnost pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljne projekcije poslovanja u narednim mjesecima, ukratko, neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u aktualnim tržišnim okolnostima. Zahtjev za stečajem tvrtke bit će formalno podnesen sljedeći tjedan, navodi se u priopćenju Nexe grupe.  Poslovanje Bilokalnik Drva zaustavljeno je krajem prošle godine, a ni u međuvremenu poduzeti intenzivni napori, kako menadžmenta tvrtke tako i matične Nexe Grupe, oko pronalaska strateškog partnera ili neke druge mogućnosti za nastavak poslovanja nisu urodile pronalaskom odgovarajućeg rješenja.

Radnici u suzama napustili pogone

Šef Nexe grupe Ivan Ergović u petak je konačno došao u Koprivnicu na sastanak sa sindikatima i radnicima nekadašnjeg podravskog drvoprerađivačkog diva, kako bi im priopćio nesretnu vijest. Iako su svi već mjesecima očekivali kako bi vlasnik mogao pronaći neko rješenje da se nastavi proizvodnja i da se radnici vrate na posao to se nije dogodilo. Ergović se teška srca obratio radnicima i kazao kako prihvaća dio odgovornosti kao vlasnik no ponovno je istaknuo kako su problemi nastali ponajviše zbog teške situacije koja je snašla cijelu državu. Oko 140 radnika teško je primilo činjenicu da su praktički završili na ulici i većina njih ni sami ne znaju kako će preživjeti u sljedećih nekoliko mjeseci tim više jer im je uprava Bilokalnik Drva ostala dužna dvije plaće. Mnogi radnici nisu se mogli suzdržati od pogrdnih riječi upućenih vlasniku Ergoviću i upravi Bilokalniku Drva, a nekima nije bilo do ničega pa su sada već sablasno prazne pogone nekad velike tvrtke napustili u suzama.

Bilokalnik Drvo godinama u krizi

Bilokalnik Drvo još od 2008. godine i početka krize bilježi probleme u poslovanju, izvršavanju obveza, probleme s likvidnošću i gubitak u poslovanju. Tvrtka je snažno pogođena krizom kao i cijeli građevinski sektor na koji se svojom djelatnošću oslanja. S obzirom da se ni ove godine ne očekuju značajnije promjene uvjeta na tržištu, menadžment tvrtke donio je u prosincu odluku o prekidu poslovanja tvrtke, a zbog nepromijenjenih okolnosti sada je donesena i odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka.

– Nastavak poslovanja Bilokalnik Drva donio bi samo daljnje gomilanje dugova koje tvrtka ne može podmirivati, a to bi bilo neodgovorno i prema zaposlenicima i prema dobavljačima i svim ostalim vjerovnicima, ali i prema vlasniku tvrtke, Nexe Grupi. To kao odgovorna osoba ne mogu dopustiti - rekao je Josip Teskera, direktor Bilokalnik Drva.

– Kao vlasnici ne možemo dozvoliti ugrožavanje poslovanja naših ostalih tvrtki zbog čega više nismo u mogućnosti pokrivati gubitke Bilokalnik Drva, niti nam je prihvatljivo da tvrtka ne izvršava svoje obveze prema zaposlenima, državi i drugim vjerovnicima. Odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka jedino je odgovorno i racionalno rješenje u ovim okolnostima. No, mi smo i dalje, kao jedan od većih vjerovnika, zainteresirani da tvrtka nastavi poslovanje te da se, ako se ukaže takva mogućnost, pristupi nekom od oblika preustroja – izjavio je Krešimir Dundović, član Uprave Nexe grupe za strategiju, navodi se u priopćenju.

Komentara 107

ZV
zvrckast
21:39 23.03.2012.

do kraja godine, svi će biti na burzi

FL
flyerdean001
22:47 23.03.2012.

@Dracun, odi popij rozu i na spavanac, znaš da je striček doktor rekel \"ne preskakati\"......

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:52 24.03.2012.

dajte ljudi prestanite Kukati ! Zapivajte koju... zaplešite Najaći smo kada je najteže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije