Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodovanje?

Bez javne nabave Moslavina Plinu isplatili oko 700.000 kuna

'12.07.2012., Kutina - Kutinski gradonacelnik Davor Zmegac. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Nikola Čutuk/Pixsell
16.07.2012.
u 11:10

HNS-ova oporba smatra kako je riječ o dugotrajnom pogodovanju tvrtki u gradskom suvlasništvu

Grad Kutina, koji je lani u proračunu raspolagao s oko 83 milijuna kuna, dobio je uvjetno mišljenje državne revizije financijskih izvještaja i poslovanja za 2011. godinu, kao i većina drugih gradova i općina u Hrvatskoj.

Problem s likvidnošću

Unatoč revizijskim upozorenjima ranijih godina, nepravilnosti u vezi komunalnih djelatnosti te nabave roba, radova i usluga gradska je koalicijska vlast HSLS- HDZ ponovila. Izravnim ugovaranjem, bez postupka javne nabave te obavijesti o zaključenim ugovorima, Kutina je realizirala u 2011. posao u vrijednosti oko 800.000 kuna. Pri tome je na nabavu plina potrošeno 226.000 kuna, motorni benzin 105.000 kuna te izgradnju plinovoda 408.000 kuna. Većina tog iznosa otišla je u budžet tvrtke u gradskom suvlasništvu, Moslavina Plina, čije je poslovanje unazad tri tjedna u blokadi. Gradonačelnik Davor Žmegač reviziji se opravdao povećanjem cijene benzina za kojeg su smatrali kako neće preći 70.000 kuna.

– Smatrali smo i kako nema svrhe provoditi postupak javne nabave kad se na natječaj može javiti isključivo jedan ponuditelj, stoji u objašnjenju kutinske gradske uprave. No, unatoč tom stavu ove su ga godine ipak proveli. Oporba smatra kako je riječ o isključivom pogodovanju Moslavina Plinu koji se na račun poreznih obveznika već neko vrijeme pokušava izvući iz propasti.

– Prije svega, cijena benzina nije porasla u tolikoj mjeri da bi mogla porasti za 50 posto predviđena iznosa. Problemi s Moslavina Plinom očito se skrivaju, jer ne bi bilo razloga da se krši zakon o javnoj nabavi. Na spomenutu mrežu u naselju Selište priključilo se troje korisnika, što svjedoči o potpunom promašaju gotovo polamilijunske investicije, kaže oporbeni HNS-ovac Damir Petravić.

Oporba poziva DORH

Podsjeća i na deset milijuna kuna jamstava izdanih Moslavina plinu još 2010. Iako nalaz državne revizije za Grad Kutinu ne vrvi brojnim ili težim propustima, oporba smatra kako je gradonačelnikovo nepridržavanje osnovnih zakonskih odredbi u cilju pogodovanja pojedincima nedopustivo te kao politički oportunisti pozivaju nadležne državne institucije poput DORH-a i Uskoka na odrade svoj posao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije