Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera gup

Bandićevi pročelnici pravdali nastanak pogrešaka u GUP-u

'04.12.2011., Ulica Frana Folnegovica 6, Zagreb - Milan Bandic ceka rezultate parlamentarnih izbora.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
15.12.2011.
u 14:49

Ispravci tehničkih pogrešaka nisu izum gradonačelnika Milana Bandića. Oni se rade još iz 80-ih godina prošlog stoljeća, pravdao je Željko Horvat, savjetnik gradonačelnika

Najstručniji tim zagrebačke gradske uprave zadužen za prostorno uređenje Zagreba izašao je danas pred novinare nastojeći objasniti kako su se radili ispravci tehničkih pogrešaka u dokumentima prostornog uređenja, zbog koji se javnost diže na noge već mjesecima, a nadležno ministarstvo proglasilo nezakonitima. U kraćem su izdanju obrazloženja poslali Ministarstvu graditeljstva, a ako od njih to zatraže, analiza stiže i na adresu USKOK-a te DORH-a, poručili su.

Izmjene radili i prije
– Ispravci tehničkih pogrešaka nisu izum gradonačelnika Milana Bandića. Oni se rade još od 80-ih godina prošlog stoljeća – pravdao je Željko Horvat, savjetnik gradonačelnika i koordinator gradske uprave.
Smatra da su gradske službe radile sve po propisima, a nastali nesporazumi zbog kojih su se morali očitovati Ministarstvu graditeljstva plod su procedure.

Da je sve rađeno sukladno zakonima i propisima, unatoč cijelom nizu prozivki koje je Gradska skupština pronašla, uvjeravao je i Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo.

– U postupku donošenja svakog plana provodi se javna rasprava, cijeli niz tribina i izlaganja, zaprimaju se brojne primjedbe građana, a ako su opravdane, one se uzimaju u obzir. Pa zar stvarno mislite da jedan čovjek može tako složen posao sam na svoju ruku mijenjati – zapitao se Jelavić poručujući da će se svaka pogreška, ako je počinjena, ispraviti.

I do tri tisuće primjedbi građana
Podsjetio je da na prijedloge GUP-a dolazi od dvije do tri tisuće primjedbi, koje sve treba uzeti u obzir, a naravno – ako su opravdane, unijeti u prostorni plan.
A upravo u tom segmentu, sudeći prema ocjeni Ivice Fanjeka, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, leži mogućnost za pogreške.

– Mi smo bitno ubrzali rad na donošenju GUP-a, unatoč brojnim primjedbama građana. A kada se one u obliku podneska trebaju oživotvoriti u planovima, često dolazi do neispravnosti jer ih građani neprecizno pišu, a mi ih možemo shvatiti drukčije od onoga što su oni željeli – oslikavao je ravnatelj zavoda.

Ujedno je i pozvao sve koji imaju bilo kakve primjedbe ili prozivke da se slobodno obrate na njegovu adresu te pogledaju sve dokumente vezane za prostorne planove.

– Sve što zavod radi javno je dobro i uvid u to može dobiti svatko – objasnio je Fanjek ističući da se upravo na temelju takvih provjera može dobro vidjeti ispravnost svega što se radilo – objasnio je Fanjek.

Komentara 2

TO
tomokaro
16:27 15.12.2011.

Točno čovjek je u pravu! Nekada u partijskom sistemu su se umjesto 4 kata gradile zgrade sa 5 katova a gupom je bilo prediviđeno 4 kata, ali su se u postupku gradnje mjenjali Gupovi i građ. dozvole pa su tako stanove na 5 katu DOBIVALI NA KORIŠTENJE DRUGOVI IZ SK i zaslužni kadrovi direktori OOUR-a. ili je investitor jednostavno prodao cijeli tako izgrađeni kat i dobro zaradio a oni koji su mu to omogučili ili su dobili stanove ili su im bile izgrađene vikendice širom SRH . Pa to je samo nastavak naučenog u tkz.društvenom vlasništvu .Bilo bi zanimljivo napraviti jedno istraživanje da se vidi kako su upravo komunistički drugovi tako dobili stanove na korištenje u društvenom vlasništvu i poslije 1990. ih za bagatelu otkupili.

VI
Vito
08:13 16.12.2011.

Ispravci tehničkih pogrešaka nisu izum gradonačelnika Milana Bandića. Oni se rade još iz 80-ih godina prošlog stoljeća, pravdao je Željko Horvat, savjetnik gradonačelnika Od 1983. godine radi kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SKH Peščenica. Nijeije li to još iz 80-ih godina prošlog stoljeća način rada tog takozvanog Hrvata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije