Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od 300 kn

Bandić: Povrat novca svima koji su platili vrtiće više od potrebnog

Branimir Glavaš
Foto: Petar Grubišić
1/2
13.12.2011.
u 15:10

Gradonačelnik je rekao da će u 2012. godini vrtići stajati 300 kuna za sve te dodao kako će mu ostati velik ožiljak na srcu zbog te nepravde

Gradonačelnik Milan Bandić odustao je od dohodovnog cenzusa kao kriterija za plaćanje vrtića te predložio jedinstvenu cijenu od 300 kuna koja bi se naplaćivala od 1. siječnja 2012. godine.

Godinu dana zbunjivanja

Najavio je i da će svi oni koji su plaćali prema aktualnom cjeniku (najviše 2000 kuna) dobiti natrag svoj novac. Ta je izjava, inače objavljena na Facebook profilu gradonačelnika, demantirana iz gradske uprave.

– Novac se neće vraćati jer je program javnih potreba za 2011. jedan dokument, a za 2012. sasvim drugi dokument. Oni koji su plaćali po dohodovnom cenzusu plaćali su jer je to bila odluka Skupštine za 2011. godinu – izjavio je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje. Koliko je roditelja koji su platili maksimalnu cijenu nisu znali ni na nedavnoj tematskoj sjednici o vrtićima, na kojoj su naveli da bi taj podatak mogli imati potkraj mjeseca. U svakom slučaju, čini se, oni svoj novac, ako se prihvati novi cjenik, neće vidjeti. Do naglog popuštanja na vrućoj temi koja godinu dana zbunjuje građane Bandić je došao zbog, kako je rekao, opstrukcija na svim razinama. Poručio je i skupštinarima kako “vjeruje da će usvojiti taj prijedlog jer je to ono što su i tražili”. Hoće li ovi to prihvatiti vidjet će se na sjednici 19. prosinca. Palac dolje za proračun značio bi kraj mandata gradonačelnika koji je, kako doznajemo, odlučio pristati na sve što treba da bi se održao do lokalnih izbora. Nepodržavanje proračuna, međutim, ispravnim smatra dio SDP-ovih zastupnika kojima su se, doznajemo, na Klubu zastupnika suprotstavili kolege voljni za suradnju sa Bandićem.

– Vidjet će se sve na sjednici Skupštine kada čujemo amandmane koje je gradonačelnik predložio – odgovorio je Mirando Mrsić na pitanje hoće li SDP ipak prihvatiti proračun.

Jedna cijena za boravak

Što se vrtića tiče, Mrsić je Bandićev uzmak opisao kao “priznanje da su bili u pravu”. Prvi čovjek gradskog SDP-a Davor Bernardić o tom je pitanju pak jasan.

– Neću sigurno podržati nijednu odluku štetnu za ovaj grad i njegove građane – odgovorio je zastupnik koji se najčešće navodi i kao stranački kandidat za gradonačelnika. A Milan Bandić u međuvremenu tvrdi da je njegov aktualni prijedlog naplate vrtića socijalno najpravedniji, no nije naišao na odobrenje zastupnika u Skupštini.

– Opstrukcija i destrukcija su pobijedile tako da ja nisam odustao, već sam predložio jedino što je bilo moguće realizirati – tvrdi Bandić. U novom prijedlogu o programu javnih potreba u predškolskom odgoju za 2012. godinu izjednačile bi se i cijena produženog boravka u školi, koja bi za sve roditelje bila jedinstvena i iznosila 200 kuna. Izjednačila bi se i subvencija za privatne, vjerske i gradske vrtiće, koja bi iznosila 1600 kuna, dok je ekonomska cijena vrtića i dalje 1900 kuna.

Ključne riječi

Komentara 13

CH
chemica
15:59 13.12.2011.

Nego, tko je taj \"gradonačelnik\" kojeg spominje Bandić? U trećem licu. Ako imamo dva gradonačelnika, to bi najbolje objasnilo opće rasulo u kojem se nalazi naš grad.

TO
tomaivan
16:08 13.12.2011.

zašto nigdje ne napišete da je največi porez i prirez u ZAGREBU ? TI VRTIĆI SU VEĆ PLAĆENI UNAPRIJED.

DO
doktorica
16:46 13.12.2011.

ovaj o sebi govori u trećem licu,....?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije