Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvaju tradiciju

Bacali potkove, hodali na štulama, pilili drvo, sastavljali plug...

'Var \\u0096 04. 07. 2010., Visnjica \\u0096 Pogranicna Visnjica bila je domacin Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu  PHOTO:  Ljiljana Risek'
Foto: 'Tezak *10'
1/3
04.07.2010.
u 13:40

Najuspješnije u starim igrama bile su ekipe iz Varaždinske županije. Prvo mjesto osvojio je Salinovec, drugi su domaćini, a treća momčad Stažnjevca.

Nikad takve vreve nije bilo u pograničnoj Višnjici kraj Lepoglave kao što je to bilo prošlog vikenda, kada je na mjesnim sportsko-rekreacijskim terenima održan 16. hrvatski festival sportske rekreacije na selu.

Gotovo 500 najsnažnijih muževa i momaka i najspretnijih žena i djevojaka iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Zadarske, Ličko-senjske, Međimurske i Varaždinske županije u cjelodnevnim su nadmetanjima ogledali snage u starim igrama i sportovima, kojima su nekad naši stari na gmajnama kratili vrijeme i pokazivali snagu mišića.

Velik odziv ekipa iz cijele Hrvatske i njihovo umijeće u čuvanju narodne tradicije ponovno je pokazao da hrvatsko selo čuva svoju baštinu – zajednička je poruka koju su na svečanosti otvaranja okupljenim natjecateljima i publici uputili predsjednik i tajnik Hrvatskoga saveza sportske rekreacije na selu Vladimir Findak i Vlatko Maček, predsjednik županijskog saveza Velimir Čić, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te dožupan Milan Pavleković, koji je festival i otvorio.

Tijekom cjelodnevnih nadmetanja sudionici su ogledali snage u potezanju užeta, bacanju potkove, piljenju drva, skoku s mjesta, sastavljanju pluga, nošenju košare na glavi i drugim disciplinama koje su nasmijale i publiku i natjecatelje. Priče o velikim nogometnim zvijezdama napokon su došle u drugi plan.

Sjajne rezultate postigle su ekipe iz Varaždinske županije. Slavodobitnik je festivala ekipa Salinovca, domaća je ekipa Višnjice druga, treći je Stažnjevec, a četvrta Poljana Biškupečka. Festival su dobro organizirali Hrvatski savez sportske rekreacije na selu i višnjička Udruga za sport i rekreaciju, a održan je pod pokroviteljstvom Hrvatskoga olimpijskog odbora i uz novčanu pomoć Grada Lepoglave. Festival je zatvorio predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Zorislav Rodek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije