Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan ruža

Autohtone hrvatske ruže predstavljene na Cvjetnom trgu

ruže
Marko Čubrilo/VLM
10.04.2010.
u 16:04

Ruže su svoje imena dobila po poznatim ličnostima iz prošlosti i važnim povijesnim događajima.

Domaća javnost uvelike nije upoznata činjenicom kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u regiji pa čak i u svijetu koja se može pohvaliti kolekcijom autorskih ruža.

Svojevrsni kralj ruža, Josip Rogin koji živi i stvara u Dumovcu kreirao je u 40 godina rada oko 20 autohtonih sorta od kojih je jedna nazvana i po potpredsjednici Skupštine grada Zagreba i kćeri nekadašnjeg gradonačelnika Zagreba, Tatjani Holjevac.

- Posebna mi je čast da će se jedna ruža zvati po meni - rekla je Holjevac koja je zajedno s ostalim prijateljima i poznanicima Rogina prodavala ruže na Cvjetnom trgu.

Na upit zašto se odlučio jednu od svojih ruža nazvati baš po imenom zagrebačke političarke Rogin je kazao kroz smijeh, "pogledao sam sve političare i političarke i odlučio se za Tatjanu".

Rogin koji se osim kreirnjem ruža bavi i književnošću, novinarstvom i vrtlarstvom ima mnogo posebnih ruža, pa tako i jednu koja nosi ime Zagreb 900 koju je kreirao posebno za 900-godišnjicu grada te ružu nazvanu Slavoljub Penkala, prema poznatom hrvatskom izumitelju.

- Pošto za vrijeme rata nisam mogao dobivati nove sorte bio sam prisiljen da eksperimentiram - opisao je Rogin najplodnije razdoblje u dizajniranju ruža.

Rogin koji je još za vrijeme Jugoslavije bio jedan od najpoznatiji "vrtlara-hibridizatora" često je tadašnjem predsjedniku donosio svoje kreacije i stvorio osoban odnos s Brozom za kojeg je ruže nabavljao i u inozemstvu.

No, akcija nije imala samo svrhu samopromocije već je imala i humanitarni karakter. Naime, dio novca prikupljenog od prodaje ruža donirat će se udruzi za rehabilitaciju invalidne djece.

- Ova dobrotvorna akcija pomoći će djeci i to je jako lijepa gesta - zaključio je predsjednik udruge, Tihomil Žiger.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
berdie
11:26 14.04.2010.

ma daj,sad jos i hrvatske ruze...ma daj mizgonicari jedni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije