Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonija

Alkohol pilo 80% osmaša, a 'travu' probalo 9% srednjoškolaca

marihuana (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
04.10.2013.
u 21:32

Omiljeno piće slavonskih dječaka i djevojčica je pivo. Marihuanu je uzelo barem jednom u životu 9% srednjoškolaca.

Prema istraživanju što su proveli MUP i Ministarstvo zdravlja među učenicima 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije o njihovim navikama i stavovima o štetnosti konzumiranja alkohola, droge i igara na sreću, osmaši i srednjoškolci su ipak ispod hrvatskog prosjeka, ali u pozitivnom smislu, barem kada je riječ o drogama.

Maša Pešec, iz Zavoda za javno zdravstvo kaže kako je gotovo 80 posto osmaša jednom ili više puta pilo alkohol, a 35 posto njih u zadnjih mjesec dana. Najomiljenije piće kod slavonskih dječaka i djevojčica je pivo (u Hrvatskoj je kod dječaka pivo, a djevojčica žestica sa sokom), Zadnjih mjesec dana pet ili više piće u jednoj prigodi je popilo 28 posto osmaša, a ustanju teške opijenosti je u zadnjih godinu dana bilo je 24 posto učenika. Marihuanu je uzelo barem jednom u životu 9 posto srednjoškolaca, a 4 posto u posljednjih mjesec dana što je ispod hrvatskog prosjeka. S ecstasijem je eksperimentiralo manje od 1 posto srednjoškolaca dok je hrvatski prosjek 3 posto.

Nešto je veći postotak vukovarsko-srijemskih srednjoškolaca koji su jednom ili više puta udisalo ljepilo ili neko drugo otapalo, takvih je 29 posto dok je u Hrvatskoj takvih 27 posto. - O specifičnostima regionalnog životnog okruženja govori i podatak kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji gotovo 22 posto učenika poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke vrste droga dok je to u Hrvatskoj prosjek 18 posto - kaže Maaš Pešec dodajući kako se u zadnjih mjesec dana kockalo ili kladilo 29 posto ispitanih učenika i u tome sa 45 posto prednjače dječaci. Marina Bukal iz PU vukovarsko-srijemske kaže kako je u projektu "Zdrav za 5" u sklopu kojega je napravljeno istraživanje, anketirano je tisuću učenika, a saslušali su i predavanja o štetnosti ovisnosti.

>> Hrvatski dječaci većinom piju pivo, a djevojčice preferiraju 'žestice'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije