Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žitna kuća

AB gradnja će za godinu dana dovršiti dvokatnicu na Korzu

'za kvadrat....03.07.09 rijeka.....gradnja stambenih zgrada na rujevici Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
'Goran Kovacic/Vecernji list'
10.08.2010.
u 08:28

Konzervatori nisu dopustili izgradnju garaža u podzemlju. Otvorit će se 70 radnih mjesta.

Replika Žitne kuće na karlovačkom Korzu bit će sagrađena za godinu dana.

Kupio prije četiri godine

– Počinjemo graditi 16. kolovoza, izvođač je AB gradnja i, ne bude li nepredviđenih problema, vjerujem da će objekt biti sagrađen za 12 mjeseci – kazao je Nikola Hanžel, vlasnik karlovačke tvrtke Lana Commerce.

Ruševnu građevinu staru 200 godina kupio je prije četiri godine za 3,5 milijuna kuna od Grada, koji je prije prodaje uspio riješiti zamršene imovinsko-pravne odnose i isplatiti brojne vlasnike koji su živjeli i izvan Hrvatske.

Investitor je, osim gradnje replike kuće, htio sagraditi i podzemne garaže, za što je imao podršku Grada, ali konzervatori to nisu dopustili. Osim pregovora s konzervatorima i Ministarstvom kulture o načinu rušenja kuće, što je napravljeno 2008., ali i uvjetima gradnje replike, što je ukupno trajalo dvije godine, investitor je još godinu i pol čekao dozvolu za gradnju. Dobio ju je od gradskih službi početkom travnja, pa su gradonačelnik, ali i vlasnik Nikola Hanžel, bili najavili početak gradnje objekta u lipnju.

Bez podzemnih garaža

– Žitna kuća imala je mali podrum samo pod dijelom objekta, no dobio sam dozvolu konzervatora i sada ćemo sagraditi kat ispod čitave Žitne kuće te još dvije etaže nad zemljom. Objekt će ukupno imati četiri tisuće četvornih metara. Uredit ćemo poslovne prostore za desetak poduzeća. Interes tvrtki je velik, pa osim onih čije se reklame već nalaze uz gradilište, od Kozma, Konzuma i Hypo banke, još nije definirano tko će sve imati svoj prostor u Žitnoj kući – rekao je Nikola Hanžel.

Cijeli projekt stajat će ga pet milijuna eura. Očekuje se da će u tom objektu biti otvoreno sedamdesetak novih radnih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 2

ZO
Zotero
12:43 20.08.2010.

U tom dijelu grada velika je potreba za parkirnim mjestima a i tendencija je da će potražnja za parkirnim mjestima u budučnosti sigurno rasti pa je velika šteta što se onda taj projekt izvodi bez garaže. Žalosno je što se ovom gradu (ponekad) donose tako velike odluke na štetu grada i građana...

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
11:04 10.08.2010.

divno je kada ljudi grade nove građevine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije