Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispitno ročište

640 vjerovnika od Credo banke potražuje 1,350 milijardi kuna

credo banka
Ivica Galović/PIXSELL
22.03.2012.
u 15:12

Najveći vjerovnik je DAB koji je prijavio gotovo 470 milijuna kuna za odštetu građana za iznose manje od 400.000 kuna

Ispitno ročište u stečajnom postupku nad Credo bankom na splitskom Trgovačkom sudu prekinuto je u četvrtak zbog dvojbe o broju isplatnih redova, odnosno po kojem zakonu se trebaju formirati, nakon što su vjerovnici izrazili negodovanje prihvaćanjem potraživanja DAB-a. Kako nam je izjavila stečajna upraviteljica Ankica Čenić, ispitno se ročište odgađa dok se ne odluči trebaju li raditi po Zakonu o kreditnim institucijama ili po Stečajnom zakonu.

Čak 640 vjerovnika Credo banke prijavilo je potraživanja u ukupnom iznosu od oko 1,350 milijardi kuna. Stečajna upraviteljica Čenić priznala im je oko 1,278 milijardi kuna, a osporila je 71 milijun kuna.

Najveći je vjerovnik DAB koji je prijavio gotovo 470 milijuna kuna za odštetu građana za iznose manje od 400.000 kuna. Zapelo je upravo na tome. Riječ je o potraživanjima koja stečajna upraviteljica Čenić drži nedvojbenim, ali osporavaju ih ostali vjerovnici koji tvrde da je ta sredstva isplatila Credo banka, a ne DAB.

– DAB je iz svojih sredstava isplaćivao depozite i zato je njihovo potraživanje u cijelosti priznato – tvrdi Čenić, dok vjerovnici drže kako su to sredstva Credo banke. Potraživanja DAB-a svrstana su u treći isplatni red. U prvom su radnici, njih 128, koji su prijavili 9,608 milijuna kuna, a u drugom je HNB s iznosom od 9,118 milijuna kuna.

Na njihove tražbine nije bilo primjedbi. Potraživanja građana su u četvrtom redu, a tvrtki u petom. Odvjetnik Tomislav Krka, koji zastupa veći broj vjerovnika, postavio je pitanje zbog čega su vjerovnici podijeljeni u sedam isplatnih redova. On drži da su trebala biti samo dva. U prvom bi bili radnici, a drugi je opći, za sva ostala potraživanja. Na te bi dvojbe odgovor trebao dati Visoki trgovački sud.

Komentara 9

MI
mica1111
16:15 22.03.2012.

...još da ste napisali što je to DAB...što je to firma,agencija,koji vrag?

OB
-obrisani-
16:42 22.03.2012.

JAVNO Sta je bilo od dugova HT prema MORHU sto je otkrio ministar !! Krije se,, na kraju pojela maca nitko kriv nitko odgovoran netko ce dobiti milijoncic u dzep i mir!! A nase oruzane snage trebaju novu tehnologiju!! Ima Ima li itko u ovoj drzavi castan i posten u vlasti !!??

BA
baš
16:08 22.03.2012.

Baš me zanima koliko će ljudi odgovarati za ovo i koliko će dobiti svaki pojedinačno i svi zajedno (da ih hranimo na naš teret u zatvoru)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije