Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječki mimohod

300 mladih LGBT sugrađanima: Volimo vas i poštujemo

rijeka, potpora gay prideu (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/6
09.06.2012.
u 14:37

Mimohod je organizirala Ad hoc inicijativa preko Facebooka pozivajući Riječane da se okupe i suprotstave netoleranciji te pokažu da njihov grad vjeruje u ljepotu različitosti.

Od Trga Grivica podno crkve Sv. Vida središtem grada preko Korza do kultnog kluba mladih Palacha prošetalo je tristotinjak Riječana u mimohodu podrške gay prideu u Splitu. Kolonu uglavnom mladih Riječana, u kojoj je bilo i obitelji s djecom, osiguravali su zaštitari i policija, no nije bilo potrebe ni za kakvom intervencijom jer su Riječani koji su se zatekli u centru grada mirno gledali povorku, bez provokacija i negodovanja, a neki ih pljeskom i otvoreno podržali.

Mimohod je organizirala Ad hoc inicijativa preko Facebooka pozivajući Riječane da se okupe i suprotstave netoleranciji te pokažu da njihov grad vjeruje u ljepotu različitosti.

- Želimo iskazati podršku sugrađanima koji su drugačije spolne orijentacije, zastupamo veliku tihu većinu koja poštuje različitost, ljudi drugačije spolne orijentacije od većine naši su sugrađani i mi ih volimo i poštujemo - kazao je u ime organizatora Svetozar Nilović - Tozo uoči mimohoda.

Na kraju, ne skrivajući zadovoljstvo, okupljenima pred Palachom obratili su se neki od sudionika povorke ističući da je Rijeka pokazala da je otvoren i tolerantan grad i da Hrvatska nije podijeljena po spolnom opredjeljenju nego je podijeljena na one koji poštuju pravo na različitost i one koji to ne poštuju.

Mentalit onih koji bacaju kamenje na gay pride isti je onaj mentalitet koji stoji iza navijačkih i drugih napada na ljude i skupine koji se po nečemu razlikuju od njih, i zato je važno da smo pokazali kojoj mi skupini pripadamo i kakav je naš grad, poručeno je s povorke podrške gay prideu. I predstavnici LGBT zajednice zahvalili su na organizaciji okupljanja poručujući da je za njih to veliki događaj, ali da su svjesni, kazao je Antonio Kiselić, da su današnje reakcije građana vjerojatno blaže nego bi bile da je gay pride, a sve zbog toga što je “fašizam i dalje snažan i s njim se treba obračunati na ulici, na javnom prostoru na kojem sve izlazi na vidjelo”.

Kiselić vjeruje da će se na idućem ovakvom mimohodu podrške okupiti još više ljudi, a najavljuje i mogućnost da LGBT zajednica zajedno s drugim civilnim udrugama sljedeće godine organizira gay pride u Rijeci.

Ključne riječi

Komentara 9

HO
hossy
17:42 09.06.2012.

Jako bitna vijest.....a to sto je Europsko Prvenstvo zapocelo nikoga ne zanima vec ovo sabiranje Heterofoba guraju ljudima na silu pod nos!

ZO
zornjak
21:00 09.06.2012.

Kontraproduktivni ste - vaše marširanje "ponosa" izaziva samo još veću odbojnost prema vama

AU
autoritet
15:46 09.06.2012.

Dosadili ste više i bogu i vragu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije