Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.11.2013. u 12:00

Brak je vrijedan, ali nisu manje vrijedne veze osoba istog spola, izvanbračne zajednice i djeca s jednim roditeljem

Da, 1. prosinca ću izaći iz kuće, uputiti se na svoje biračko mjesto i izjasniti se “protiv”. A o tome kako ću glasati pišem iz više razloga. Osnovni je taj što su inicijatori referenduma za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene izazvali svjetonazorski raskol u društvu i isprovocirali prebrojavanje po ideološkoj osnovi. Pritom su odmah na svoju stranu, bez pitanja, svrstali cijelu konzervativnu Hrvatsku i unaprijed se proglasili dominantnom većinom. Možda i jesu većina, ali ako se već prebrojavamo, pričekajmo još malo. Idemo najprije na birališta, zaokružimo ono što smatramo ispravnim, pa ćemo se zbrojiti. Do tada traje javna polemika u kojoj Večernji list sudjeluje tako da je otvoren za različite stavove (uključujući i one Slobodana Novaka). Uključujem se, stoga, u javnu raspravu sa svojim viđenjem stvari i argumentima “protiv” .

Raščistimo za početak – nemam baš ništa protiv braka kao tradicionalne životne zajednice muškarca i žene. Naprotiv, takav brak smatram vrijednom institucijom koju treba čuvati i promicati – bilo da se na njega gleda kao na jedan od sakramenata, bilo kao na svjetovni institut koji legalizira ekonomsko i ljubavno zajedništvo žene i muškarca.

Međutim, brak kao takav nitko, ni u jednom trenutku, nije ugrozio. Nema baš ničeg što bi upućivalo na to da netko želi intervenirati u Obiteljski zakon i promijeniti išta vezano uz tradicionalno poimanje braka.

Dakle, priče kako se ustavnim definiranjem nastoji zaštititi brak besmislice su čija svrha može biti jedino obmana i manipulacija.

Poanta je u tome da se ustavnim definiranjem braka ozakonjena veza žene i muškarca stavlja iznad svih drugih veza. A to je diskriminacija! Nitko kome je stalo do ljudskih prava i do uvažavanja drugih i drukčijih na to ne može pristati. Zagovornici izmjene Ustava reći će da “veza dvojice muškaraca ili dviju žena nije isto što i brak muškarca i žene”. I potpuno su u pravu. To nisu iste veze. Ali zato što nisu iste ne znači da je jedna više, a druga manje vrijedna.

I zato ću glasati “protiv”. Ne mogu pasivno promatrati, a još manje podržati, da se neki moji prijatelji svrstaju u kategoriju manje vrijednih građana samo zato što su drukčije seksualne orijentacije.

Glasat ću protiv jer nijedan moj prijatelj homoseksualac ne zaslužuje da ga se tretira kao izopćenika koji je iz obijesti odlučio okrenuti leđa suprotnom spolu i seksualne potrebe zadovoljavati s osobom istog spola. Na referendumu ću biti “protiv” jer ne želim da se moji prijatelji koji, uzgred budi rečeno, ne sudjeluju u gay prideovima i ne šeću ulicama u uskim kožnim hlačama s izrezima na guzici, proglase građanima drugog reda. Bit ću “protiv” jer i oni imaju pravo na ljubav, na životnog partnera, na dom, sigurnost i ozakonjenu vezu. Ne mora se ta veza nazivati brakom (kao što se i neće nazivati), ali se ne mora, i ne smije, Ustavom posredno označiti kao manje vrijedna.

Govorim da ću izaći na referendum i glasati “protiv” jer sam svjesna da nije lako biti manjina. Uostalom, homoseksualci koje poznajem nisu seksualna manjina zato što im se prohtjelo biti drukčijima. Moj prijatelj je gay zato što se naprosto ne može zaljubiti u ženu. Ali to ne znači da u njemu nema ljubavi i da ne želi pristojan i uređen život. I on ima potrebu za partnerom s kojim će se ujutro buditi, popiti kavu, izaći u kino, izabrati namještaj, koji će mu skuhati čaj kad dobije gripu, s kojim će se posvađati i pomiriti, dijeliti radosti i brige... Ne vidim nijedan razlog na ovome svijetu zbog kojega bi njegova veza bila manje vrijedna?! Ako netko misli da je drugorazredna zato što iz te veze ne mogu nastati djeca, onda su mu manje vrijedni i svi heteroseksualni parovi koji ne mogu ili pak ne žele imati djecu.

No, tu nije kraj. Ustavno definiranje braka kakvo nam se nudi na referendumu diskriminira i izvanbračne zajednice osoba suprotnog spola, kao i njihovu djecu. Manje vrijednima tretira i obitelji koje čini samo jedan roditelji i dijete. A ja sam “protiv” toga. Zato idem na referendum i lijepo molim da me se prebroji.

Komentara 87

JO
josko
12:46 23.11.2013.

Zbilja je iritantno kako sve "javne" osobe se izjašnjavaju "protiv"! Naravno, svatko ima pravo misliti i glasati kako god žele ... ali, u barem fingirano građanskom i demokratkom društvu - jednostavno nepristojno zlorabiti javne prostore i medije i gurati ono "ja ovako mislim". A skupljeno je oko 750 tisuća potpisa ljudi koji misle kako treba o ovome na referenudm.... pa vi svi "javni ljudi" - imajte barem trunku respekta prema svim tim ljudima. A onda glasajte kako već želite!

Avatar A.S. Puškin
A.S. Puškin
14:30 23.11.2013.

Ja sam protiv ....... Ivanke Toma .....da piše u Večernjaku. Nju pošaljite nazad jugoslavenskom Jutarnjem, a nama vratite Dujmovića.

LO
lojtra1
13:05 23.11.2013.

I ja sam PROTIV... komunističke partije i ostalih totalitarnih režima, pa ću tako glasati ZA ono što držim ispravnim!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?