Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.05.2015. u 10:15

Neuspješni će gospodarstvenik reći – recesija nas uništi, uspješni će reći – imamo dobre rezultate unatoč recesiji, političar na vlasti reći će – recesiju smo naslijedili, oporbeni će političar reći – s ovom vlasti tonemo u sve dublju recesiju

Ima riječi u javnom općenju koje bi trebalo zabraniti i prekršajno goniti one koji ih rabe. Svojedobno sam pisao o jednoj takvoj riječi koja u Klaićevu Rječniku stranih riječi ima 15 značenja. Dakle, posrijedi je famozna "reforma" ili "reforme". Negdje od sredine vijeka bivše države, od sredine šezdesetih, "reforma" (privredna) bila je svetinja i u bivšoj državi te nije bilo dužnosnika koji njome kao političkim barjačićem godinama nije mahao.

Spominjem bivšu državu zato što je i demokracija u Hrvatskoj naslijedila isto obmanjivanje riječima kao mitovima, što pogotovo potvrđuje spomenuta riječ koja se i lijevo i desno u politici koristi kao oznaka sa spasonosne poteze koje treba učiniti, a nitko se na njih ne ohrabruje. Ima obilje takvih riječi, no, uz "reforme", još je jednim političkim mitom posljednjih godina pojačano verbalno nasilje. Naravno, radi se o sveprisutnoj "recesiji". Ona samo prividno pripada negativnim pojmovima, ali za političke i sve druge varalice koji je rabe ona je izrazito pozitivna, pravi mirisni cvijet, lijepi šešir na glavi koji maskira ćelavost, odjeća koja čuva od hladnoće stvarnosti i od golotinje, šminka koja ružne pretvara u lijepe crte lica.

Kad kažete riječ "recesija", ona zvuči lijepo, stručno, učeno, svjetski, a i svakome može poslužiti kao izlika ili kao trijumfalistička opreka. Neuspješni će gospodarstvenik reći – recesija nas uništi, uspješni će reći – imamo dobre rezultate unatoč recesiji, političar na vlasti reći će – recesiju smo naslijedili, oporbeni će političar reći – s ovom vlasti tonemo u sve dublju recesiju... Prije dva-tri dana gotovo su svi mediji u povodu jedne prognoze Europske komisije objavili epohalan naslov – Hrvatska izlazi iz recesije. Odahnuo bi hrvatski građanin i pomislio – napokon, nakon tolikih godina! No kad bi izvadio novčanik, utvrdio bi da je stanje isto kao jučer i pobojao se da će sutra biti gore. Nevjerojatna je golema razlika između toga optimističnog naslova i sadržaja teksta u kojem se on objašnjava.

Već u prvim rečenicama može se pročitati kako se tvrdnja EK da "Hrvatska ove godine izlazi iz šestogodišnje recesije" temelji na prognozi ovogodišnjeg rasta od "mizernih 0,3 posto" koja je povećana u usporedbi s prethodnom od 0,2 posto, i na prognozi za iduću godinu koja je sa 1 povećana na 1,2 posto gospodarskog rasta. Zatim slijedi još nevjerojatniji niz podataka koji posve niječe optimizam iz naslova. Dakle, simbolično povećani rast treba zahvaliti povećanoj "vanjskoj potražnji", ali će, i tako bijedan, djelomice biti poništen "mjerama na fiskalnoj konsolidaciji". Zatim, prepreka je rastu sve manja domaća potražnja. Zatim, 1,8 posto smanjit će se investicije. Zatim, većeg rasta nema i zbog "niske apsorpcije europskih fondova". Zatim, nakon određenog rasta u prošloj godini od 2,7 posto zaposlenost će stagnirati, a ni blizu toga rasta sa 0,5 posto neće biti ni iduće godine. Zatim, zatim, zatim... Dakle, svi su pokazatelji negativni osim rasta od "mizernih 0,3 posto" koji se ima zahvaliti – dobro pročitajte! – "rastu u trgovačkim partnerima Hrvatske".

Dakle, neće se nama dizati, nego našim partnerima, ali će se nešto od te ševe i nama pripisati. Uporabio sam nešto vulgarniji izričaj zato što nam i hrvatska vlast, i hrvatski mediji, i Europska komisija rade ono u zdrav mozak. Bit će da je Europskoj komisiji i zbog vlastite promocije, i zbog kakvog-takvog ohrabrenja jednoj zemlji kojoj, s nesposobnom vlasti kakvu ima, pod milim Bogom ništa ne ide, i zbog razloga koje mi obični ljudi ne možemo dokučiti, bilo stalo do ovakve prognoze koju sama u svom obrazloženju pobija.

Zamislite neko područje koje je pogodila poplava, uništene kuće i ljude koji su ih morali napustiti, pa onda zamislite da netko kraj svih tih nevolja i bespomoćnosti trijumfalno objavi kako je razina vode pala nekoliko centimetara, a svi se utrkuju tko će tu vijest jače plasirati! To su Milanović, njegova Hrvatska i većina njezinih medija.

>>Kod Kolinde cijela Hrvatska, osim Milanovića i SDP-a koji ionako uskoro odlaze

>>Hrvatski nogomet - prodan i otuđen u inozemstvu, huliganima ostavljen u zemlji

Komentara 7

UI
Uvijek_iskreno
11:03 08.05.2015.

Vlada mora otići, čim prije.

DU
Deleted user
22:55 08.05.2015.

milane..kad ces vise u penziju..pa ..to sa medijima..da ..su vas..hebali..vec na pocetku..jer ..to je prvi nacin..porobljavanja..ja znam..od devedesetih..a ti ..ka ..ono..ubires.. honorare..ma vi ste,,svi..u onoj stvari..

Avatar mirica19
mirica19
10:32 08.05.2015.

Kad Vlada ništa ne rada, onda dođe do te ružne pojave zvane recesija. To zna biti i dobro za jedno gospodarstvo jer je poticaj za razvoj, ali kad je zemlja u recesiji cijeli mandat jedne Vlade, onda je jasno tko je za nju zaslužan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije