Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2012. u 12:00

Uza sve zasluge koje ima, onoga dana kad je šuteći prihvatio status branitelja, Vrdoljak je pristao biti i ratni profiter

Deset dana prošlo je od objave “najčasnijeg popisa za vječnost” a da se baš ništa nije dogodilo. Dakako, osim što je Antun Vrdoljak ispao jedan od većih junaka Domovinskog rata. Nismo svjedočili masovnim samoubojstvima, niti jednoj novoj srbijanskoj optužnici, niti su lažni branitelji posramljeni, a pravi branitelji ponosniji. Štoviše, objavom popisa ratne nepravde samo su produbljene bez ikakve nade da će ikad biti ispravljene. Objavom ratnih dana izjednačeni su policajci iz Vukovara s onima iz Zagreba, Splita... Na tisuće onih koji su “ratovali” u zagrebačkim, splitskim, riječkim i inim uredima za stanove i privilegije prikupili su više dana i od istinskih junaka Domovinskog rata. Registar neće riješiti ni brojne nepravde, primjer koje je Nadan Vidošević, koji je svojih 65 ratnih dana “naplatio” vojnim stanom vrijednim 1,2 milijuna kuna. Čak i očito nedovoljna jednostavna kategorizacija na borbeni i neborbeni sektor obiluje nepravdama. Možda će neki “nesretnik” i biti razotkriven zahvaljujući slonovskom pamćenju nekog ratnog zapovjednika ili pedantnom susjedu koji čuva pomno vođenu evidenciju izbivanja iz stana u vrijeme rata. Registar neće razotkriti ni jednog lažnog invalida iako tu ima smisla očekivati korist od javnog nadzora utvrđene invalidnosti.

Upravo nam slučaj Antuna Vrdoljaka, ili Josipa Manolića, kao “eklatantni” primjeri govore da su objavom Registra različiti oblici sudjelovanja u ratu sada potpuno relativizirani, i to bez ikakvih posljedica.

U protivnom, ministar Predrag Fred Matić iskoristio bi svu svoju energiju, emocije i strast s kojom je pristupio svome razvikanome projektu upravo kako bi po kratkom postupku raščistio slučajeve koji vrište. Antun Vrdoljak je u pravu kad je rekao da se i Domovinski rat, kao i svi moderni ratovi, vodio i informacijama. Mnogi se novinari sjećaju kako su, osobito nakon raketiranja Banskih dvora i odašiljača na Sljemenu, očekivali da su zgrada HRT-a i Vjesnikova zgrada sljedeće mete. Ali, zar to njihove djelatnike čini braniteljima!? Na stranu i to etičko pitanje mogu li novinari, bili ratni reporteri ili sportski novinari, u vrijeme rata biti i branitelji. Naravno da su eksponirani novinari u vrijeme informativnog rata devedesetih bili i omiljene mete druge strane, ali ni zbog toga im ne pripada status branitelja, a pogotovo ne u borbenom sektoru. Dr. Franjo Tuđman bio je, pokazala su to i djela, najdraža ratna meta pa ga u Registru nema. Umjesto da se prvi časno posrami upozoravajući na grešku sustava koji ga je stavio uz bok istinskim braniteljima, Vrdoljak na sav glas još i viče: “Nije to greška! Četiri godine bio sam u ratu!”

Vrdoljak: MUP mi je samo poslao kuvertu s tih 880 dana borbenog staža

Vrdoljak svoj “borbeni status” temelji među ostalim, i na pogibiji HTV-ova ratnog snimatelja Gordana Lederera, autora “Banijskih praskozorja”, pogođenog snajperskim metkom iznad Hrvatske Kostajnice. Ali, za razliku od ratnika Vrdoljaka sa 880 borbenih dana, Lederer ima 42 u “neborbenom sektoru”. Apsurd nad apsurdima jest da je Lederer 2. ožujka 1991. na Prisavlje donio snimku borbi za policijsku postaju u Pakracu koju je, piše na Wikipediji, došao vidjeti tadašnji premijer Josip Manolić. Dio od 2157 dana ratnog puta (u MUP-u) koji je Manolić započeo kao 70-godišnjak otpada i na dane kad je sastavljao optužnicu protiv Mile Dedakovića i Vukovaraca. Doduše, ni on si nije pisao ratne dane, već mu je vjerojatno kao i Vrdoljaku, jednog dana na kućnu adresu došla kuverta iz MUP-a o braniteljskom stažu. Od toga dana, uz dužno poštovanje za sve što su učinili za državu, a na čemu im je adekvatno zahvaljeno, ne samo počasnim statusima i odlikovanjima, svojom šutnjom pristali su biti ratni profiteri. S obzirom na bučnu objavu Registra, očekivalo se da će upravo vrišteći slučajevi biti promptno riješeni. Kako nisu, Registar branitelja beskorisni je politički balon od sapunice.

Komentara 14

GU
gustirna
20:56 29.12.2012.

necu se truditi listati taj registar vec bi volio da ti jurasicu priznas u kojoj bojni si bio.vjerovatno u onoj od josipovica i milanovica gdje je bilo bezbroj novinara.izvini ako grjesim ali vjerovatnost je mala.

Avatar balimbo
balimbo
12:51 29.12.2012.

Mene je sad sramota što sam na tom popisu s takvim lažnjacima i ovo smatram jeftinim populizmom -heroja matića-.....mojih 1800 dana blata , krvi i nespavanja je u istom rangu s ovim bezkarakternim smradovima........cilj je postignut da se na krilima "nove pravednosti " još jednom ponizi istinske domoljube i ide na ruku prekodrinskim agresorima. Ali još jednom smo svjedoci poznate " Gromoglasne šutnje u nas Hrvata "..........oni samo rade ono što mi dozvoljavamo.

OB
-obrisani-
16:51 29.12.2012.

Kada već čitamo o "herojstvu" Nadana Vidoševića koji je dobio stan,navodno,pitam se .. Evo,registar je javan.I što se desilo osim histerije prijavljivanja svih i svakoga? Nadan bi trebao biti prvi na ispitivanju i u procesu oduzimanja nepošteno stečenog.. Što mislite,hoće li i doći do tog? Neće. Sve skupa,šarena laža za javnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?