Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Albanski premijer

Rama: 'Moguća je unija Kosova i Albanije'

Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
18.04.2017.
u 13:50

Albanski premijer Edi Rama rekao je kako Europi prijeti noćna mora ako propadne proces eurointegracija balkanskih država.

Unija između Kosova i Albanije moguća je opcija ako  propadnu dogovori s Europskom unijom – rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za Politico. Naglasio je kako to nije njegova želja, ali je moguća alternativa u slučaju zatvorenih vrata EU.

Rekao je kako je jedini način da se održe mir i suradnja na Balkanu taj da europska perspektiva ostane jasna i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

– Nitko ne traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive i mjesta, onda se mali savezi mogu dogoditi – objasnio je Rama. Rekao je kako bi obustava procesa eurointegracija dovela do toga da "Balkan poludi". Ističe kako bi to bila noćna mora za Europu jer bi Balkan mogao postati siva zona u kojoj postoje utjecajniji faktori od EU.

– Ova regija treba Europu, ali i Europa treba ovu regiju, da bi čitav kontinent bio siguran – kazao je Rama.

Mnogi se boje da bi unija između Kosova i Albanije izazvala nove nemire na Balkanu, a ako bi došlo do prekrajanja granica, posebno bi ranjive bile BiH i Makedonija, navodi Politico.  Rama je rekao kako novi rat na Balkanu ne vidi kao primarni scenarij, ali je naglasio kako smirivanje tenzija najviše ovisi o Europskoj uniji i SAD-u. 

– Podrška Europskoj uniji u Albaniji i ostalim zemljama regije ostaje visoka i uz rastući skepticizma u Srbiji i Makedoniji – dodaje. 

Rekao je kako je EU za ovo područje neka vrsta "magije", onakva kao što je bila za zemlje osnivače poslije Drugog svjetskog rata i navodi kako regionalni lideri moraju više surađivati.

– Danas u Europi postoje generacije koje nisu vidjele rat. Mi na Balkanu jesmo i shvatili smo – istaknuo je albanski premijer.

>>'Balkan se ne smiruje, promatramo trenutno 18 konflikata'

>>Vučić želi jaču suradnju na Balkanu: 'To je stara Jugoslavija plus Albanija. Tito je uspio'

Komentara 33

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
14:04 18.04.2017.

vidi se da je mcain skoro bio na balkanu

Avatar dobry
dobry
15:06 18.04.2017.

Bit će kako će bit! Bit će onako kako Amerika kaže. Ako si ti jedini u okruženju koji daje potporu onome tko je kontra američkih interesa, što misliš na čijoj će strani Amerika biti!!? Shvatio je, izgleda, to Vučić, pa pokušava uskočiti na posljednji vlak. No, pred nama je da vidimo koliko je iskren.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
02:33 22.04.2017.

Hrvatska treba podržati Srbe, ali da plate kineski zid. Albanija će završiti kao Srbija, tj. Nokia. Ako Grcima nastave gurati prst u oko i gore od Srba. Albaniju, Srbiju i Tursku ne treba pustiti u EU u sljedećih 1000 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije