Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti za početnike

Prvi puta idete na skijanje? Nema straha, evo što vam je činiti...

skijanje
AFP/Pixsell
09.11.2012.
u 17:29

Odabir skijališta, skija i opreme te svladavanje tehnike skijanja samo su neki od koraka koje mora proći svaki početnik.

Tradicionalni početak skijaške sezone, uobičajen krajem studenog i početkom prosinca, je pred vratima i vi ste odlučili kako je ovo vaš trenutak. Prvi puta ćete stati na te dvije uske "daske", staviti u ruke ona dva štapa, i poput profesora Ivice Kostelića, ili pak njegove sestre Janice spustiti se niz padine neke planine prekrivene snijegom.

Ne želimo sumnjati u vaš skijaški talent, volju ili odlučnost, međutim kao početniku savjetovali bismo vam da ipak pokušate primjeniti savjete koje ćemo navesti. No, krenimo redom...

1. Odabir skijališta

Prije svega, organizaciju dobrog skijaškog i zimskog odmora valja započeti čim prije, prvenstveno kako biste našli adekvatan smještaj, ali i kako biste bili zadovoljni i njegovom kvalitetom. Ako pak želite izbjeći gužvu i uštedjeti novac planirajte zimski odmor od druge polovice siječnja kad cijene mogu biti i 30 posto jeftinije. Ponuda je zaista šarolika. Najbliža su nam naravno skijališta u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, povoljnija i cijenom, no bolje opremljenije i duže su ipak staze u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji ili Austriji. Ono što morate znati kad se pojavite na skijalištu je da su staze podjeljene po strmini i dužini i to bojama:

- Bijele staze su za potpune početnike,

- Plave staze imaju minimalne strmine,

- Crvene staze su nešto blaže, ali još uvijek zahtjevne,

- Crne staze namijenjene su vrhunskim skijašima.

2. Što ponijeti

Nakon što odaberete skijalište, slijedi odabir opreme. Ono što spada u obaveznu opremu prilikom odlaska na skijanje svakako su: skije, pancerice, štapovi, skijaške naočale, skijaško odijelo ili kombinacija ski hlača i jakna, rukavice, šal, kapa, nekoliko para debljih čarapa, pulover, majica, trenirka, cipele za hodanje po snijegu, tenisice, papuče, ruksak te odjeća za slobodno vrijeme. I krema za sunčenje također, vjerujete, ako je dan sunačn trebat će vam. Dobro je i što uvijek postoji izbor oko opreme, možete je kupiti, ali i unajmiti.

3. Odabir skija

Kod odabira skija uz to da je riječ o modelima koji su prilagođeni početnicima morate voditi računa i o vašoj visini i težini. Kako početnički modeli skija pružaju skijanje s najmanje otpora one najčešće same "vode skijaša". Ti modeli su uglavnom jeftiniji, laganiji i savitljiviji i na njima je lakše započeti zavoje. Za početnike teže od 85 kg preporuča se bolji model zbog vibracija i torzija. Uzmite u obzir i nepisano pravilo prema kojem bi skija po dužini trebala biti između brade i nosa skijaša. Dodajmo da šire skije na vrhu imaju veću sposobnost okretanja. S vremenom uvidjet ćete da ima mnogo vrsta skija i da svaka ima svoju upotrebu za različit stil skijanja.

4. Prije odlaska na stazu

Ako ste u mogućnosti bilo bi dobro u školi skijanja kroz nekoliko sati naučiti osnovne tehnike. Ujedno ne bi bilo zgoreg poraditi na tjelesnoj kondiciji ili pak posjetiti teretanu. Preporuča se i da skije budu servisirane te da provjerite vezove prije početka skijanja. Neka vam doručak bude obveza, a preporučljivo je imati i neki energetski štapić ili čokoladicu. Kad ćete biti na skijalištu istegnite se i zagrijte mišiće prije, tako ćete smanjiti mogućnost ozljede.

5. Prvi koraci na stazi

Za prvu lekciju štapovi vam neće trebati, jer će smetati dok budete pokušavali držati ravnotežu. Poželjno je da prvo u pancericama prohodate kako biste se navikli na veličinu i udobnost. Nakon toga hodajte poput pingvina ili patke jer tako ćete se, između ostalog, kretati i kad stavite skije.

Nije loše prvo staviti samo jednu skiju, bilo desnu ili lijevu, te se početi klizati na toj jednoj skiji. Nakon toga isto napravite i sa drugom skijom.

6. Najvažnija je ravnoteža

Kad stanete na obje skije najvažnije je paziti na ravnotežu i položaj tijela. Dobra vježba za to je skakanje na skijama kako biste uočili položaj u kojem ste najsigurniji. Ne smijete se naginjati suviše naprijed, ali ruke moraju biti ispred vas.

Kad ćete se odlučiti spustiti nizbrdo morat ćete naučiti kontrolirati brzinu kretanja. A to ćete učiniti tako što ćete skije stavljati u položaj trokuta. Vrhovi skija se dodiruju, gležnjevi su okrenuti prema unutra, a koljenima lagano gurnete naprijed dok se gornji dio tijela ne miče.

7. Zaustavljanje i skretanja

Kod zaustavljanja morate se jako oduprijeti gornjim dijelom skija tj. napraviti još veći položaj trokuta.

Da biste skrenuli udesno okrenite gležanj lijeve noge prema unutra, a desnu skiju opustite. Važno je napomenuti da ne skrećete gornjim dijelom tijela jer ćete izgubiti ravnotežu. Isti je postupak i kod skretanja ulijevo samo što ovog puta gležanj desne noge morate okrenuti prema unutra, a lijevu skiju opustiti.

Nakon usavršavanja navedenih osnovnih koraka moći ćete se upustiti i u skijanje na dužim i strmijim stazama. Ako na stazi sve baš i ne krene prema planu nemojte se obeshrabriti, već se sjetite onog što su govorili roditelji slavne Janice Kostelić o njenim počecima:

- Stalno je padala i ometala ostale. Mislili smo da nikada neće naučiti skijati.

Kasnije je osvojila četiri olimpijska zlata i tri Svjetska kupa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije